Nikolić je položaj predsednika Srbije prevzel junija letos po zmagi na majskih volitvah. Foto: EPA
Nikolić je položaj predsednika Srbije prevzel junija letos po zmagi na majskih volitvah. Foto: EPA
Čedomir Jovanović
Jovanović je dejal, da je bilo vse, kar je Nikolić delal zadnjih 13 let, usmerjeno v izolacijo Srbije. Foto: EPA

"Če nam bodo uradno postavili pogoj - Evropa ali Kosovo, bomo opustili našo evropsko pot," je bil jasen Nikolić in po njegovih besedah EU zdaj drži Srbijo na distanci le zaradi vprašanja Kosova.

"A tako nas lahko drži še sto let, mi stališča o južni pokrajini ne bomo spremenili," je dejal v pogovoru za časopis Večernje Novosti.

"Vsekakor ne bomo privolili v pristop (v pogoje EU-ja): Srbi bodo sprejeli vse, kar bodo morali, saj niso narod, ki bi se ga bilo treba bati, če bi šla odločitev njim v škodo. Že enajst let gledamo, kako se izpolnjuje vse, kar si zaželijo Albanci. Zdaj ne bo več tako," je bil odločen srbski predsednik.

Nikolić je zatrdil, da je Srbija stabilna in izpolnjuje pogoje, zato tudi EU ne sme biti nestabilen in postavljati vedno novih pogojev. "Zahtevati samo to, da se nam postavijo enaki pogoji kot drugim državam, nič manj in nič več," pravi.

Srbski predsednik je prepričan, da bo EU odrinil Srbijo stran od sebe, če ji bo postavljal dodatne pogoje, zato meni, da bi bilo v tem primeru bolje, da se reče Srbiji: "Nočemo vas."

Malce spravljivejši ton je ubral srbski premier Ivica Dačić in zatrdil, da njegova vlada ostaja zavezana ideji priključevanja EU-ju in nadaljevanju usklajevanja svoje zakonodaje z evropsko.

Po napovedih Dačića čakajo Srbijo na njeni poti evropskih integracij politični izzivi, povezani z vprašanjem Kosova, vendar pa se je vlada pripravljena soočiti z njimi in doseči mirno rešitev tega vprašanja, saj se zaveda velikega pomena, ki ga ima odprtje pristopnih pogajanj tako za srbsko družbo kot tudi za gospodarstvo.

Jovanović: Nikolić snedel predvolilne obljube
Na Nikolićeve besede se je oglasil predsednik opozicijske Liberalnodemokratske stranke (LDP) Čedomir Jovanović, ki je prepričan, da srbski predsednik s svojimi izjavami poskuša trajno uničiti perspektivo Srbije in možnost, da ta postane mirna ter sodobna evropska družba.

Jovanović je Nikolićevo domoljubje označil za licemersko in neiskreno, saj so njegove izjave kot predsednika države zanikanje obljub, ki jih je dal med predvolilno kampanjo.

Vodja LDP-ja je še spomnil, da je bil Nikolić podpredsednik vlade in del režima, ki je izgubil Kosovo in kapituliral v vojni s svetom, v katero je predtem neodgovorno pahnil državo. In od tega trenutka Srbija nima več nadzora nad Kosovom, še pravi Jovanović.