Tesli so Srbi poklonili bankovec za 100 dinarjev. Foto: EPA
Tesli so Srbi poklonili bankovec za 100 dinarjev. Foto: EPA
Predlog za razglasitev za svetnika je predstavila Teslova znanstvena fundacija iz Philadelphie. Foto: Screenshot uradne strani fundacije

"Čaščenje Nikola Tesla je povzdignjeno v nebesne višine, zato njegovi mladi oboževalci po svetu predlagajo, da Srba razglasijo za svetnika. Ta predlog je podpisalo nekaj sto teslovcev," je po poročanju b92 povedala Mirna Momčičević iz Teslove znanstvene fundacije. Izrazi podpore predlogu so prišli iz Brazilije, Nizozemske, Avstralije, Kanade, Nove Zelandije, Avstrije, Francije, ZDA in, seveda, Srbije.

"Tesla je bil sveti duh, človek, ki je zgodaj odkril Boga, s tem pa tudi nebeška prostranstva in kozmično energijo. Moji predniki iz Like so vedno govorili, da je Nikola otrok Cerkve in božji sluga. Na njihovo prigovarjanje sem začel pred petimi leti zbirati podpise in z njimi odšel do duhovnika, ki mi je svetoval, da svetu arhierejske sinode pošljemo predlog, da SPC kanonizira Nikola Tesla kot svetnika," razlaga Nikola Lončar, prvi mož Teslove fundacije.

"Nikola Tesla je danes eden najbolj priljubljenih osebnosti na svetu. Samo na Googlu je o njem zbranih 15 milijonov podatkov. V ZDA mladi družboslovci menijo, da Teslove ideje o svobodni energiji predstavljajo civilizacijsko odkritje, ki lahko privede do rešitve civilizacije, zato Teslo predlagajo za svetnika," pa pravi dr. Milena Bajić, predsednica Teslove fundacije iz Chicaga.

Možnosti majhne
Kljub pobudi pa so možnosti, da SPC leta 1856 v Smiljanu na Hrvaškem rojenega znanstvenika razglasi za svetnika, majhne. Srbska cerkev, v nasprotju z Rimskokatoliško cerkvijo, nima natančno določenega postopka kanonizacije, za vpis v diptih svetih pa predvideva izpolnjevanje določenih pogojev.
Med temi pogoji je odločilnega pomena, če je bil kandidat za svetnika v času življenja resnični vernik ali če je trpel v imenu vere in naroda. Potrebno je tudi, da v narodu obstaja kult krščanskega verovanja v predlagano osebnost, na njegovem grobu pa se opravljajo molitve vernikov.

"Pot kanonizacije vodi od verovanja naroda prek župnijskih duhovnikov do lokalnega pravoslavnega škofa, ki predlog formalizira in ga napoti na sveti arhierejski sabor. Če potrdi, da je predlagana osebnost dostojna za svetništvo, sabor SPC sprejme sklep o razglasitvi za svetnika. V krog svetnikov Srbske pravoslavne cerkve se kandidat povzdigne v posebnem obredu, ko se prvič predstavi ikona z njegovim likom in se prebirajo posebne molitve," so sporočili s sedeža SPC-ja.

Nazadnje je bilo za svetnike povzdignjenih 60 mučenikov, ki so jih na območju današnje Podgorice v 17. stoletju mučili in ubili Turki.