Prva eksplozija je odjeknila ob 11.50 po lokalnem času na tramvajskem postajališču v središču Dnipropetrovska. Foto: Reuters
Prva eksplozija je odjeknila ob 11.50 po lokalnem času na tramvajskem postajališču v središču Dnipropetrovska. Foto: Reuters
Julija Timošenko - protest v Kijevu v podporo zaprte voditeljice ukrajinske opozicije
Glede na visoko politično napetost v državi ni izključeno, da so bombne eksplozije povezane s primerom zaprte Julije Timošenko. Foto: Reuters

Prva eksplozija je ob 11.50 po lokalnem času odjeknila na tramvajski postaji, druga pa pol ure zatem pred mestnim kinom.

Tretja eksplozija je odjeknila v mestnem parku le nekaj minut za drugo. Na koncu je eksplodirala še četrta podtaknjena bomba, prav tako v središču mesta, pri čemer pa naj zaradi vsesplošnega alarma ne bi bilo več ranjenih.

Po poročanju agencije Itar-Tass v Dnipropetrovsku vladajo izredne razmere. Šole so zaprli, mobilna telefonija je motena, okrepili pa so tudi nadzor na postajah mestnega in železniškega prometa.

Teroristično dejanje, motiv uganka
Iz ukrajinskega ministrstva za izredne razmere so sporočili, da so bile bombe v vzhodnoukrajinskem mestu podtaknjene v smetnjake. Notranji minister Vitalij Zaharčenko je nekaj ur po dogodkih potrdil, da je bilo po uradnih podatkih v eksplozijah skupno ranjenih 27 ljudi. Za njim je nastopil generalni tožilec, ki je oznanil, da preiskovalni organi eksplozije obravnavajo kot teroristično dejanje.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je bil v Černobilu, kjer so ob 26. obletnici zloglasne jedrske nesreče začeli graditi nov betonski sarkofag. Ob novici o eksplozijah v Dnipropetrovsku je Janukovič dejal, da "gre za izziv celotni državi". "Za zdaj vem toliko kot vi," je še dejal Janukovič.

Rojstno mesto zaprte Timošenkove
Morebiten vzrok eksplozij je lahko dejstvo, da je Dnipropetrovsk rojstno mesto nekdanje ukrajinske premierke Julije Timošenko, ki je trenutno v zaporu. Eno najpomembnejših industrijskih mest leži 400 km jugovzhodno od glavnega mesta Kijeva, v sovjetskih časih pa je veljalo za središče jedrske, oborožitvene in vesoljske industrije.

Zaradi vpletanja Timošenkove v eksplozije se je že oglasil namestnik predsednika ukrajinskega parlamenta Mikola Timenko, ki "ni izključil", da za napadi stoji vlada. S tem naj bi skušali preusmeriti pozornost od nekdanje premierke Julije Timošenko, ki v zaporu gladovno stavka že več dni, je še dejal Timenko, ki prihaja iz njene stranke.

V soseščini tekme Eura 2012
Ukrajina
bo skupaj s Poljsko junija gostila evropsko nogometno prvenstvo, zaradi česar bodo bombni napadi v tej do zdaj s terorističnimi napadi neprizadeti državi pritegnili še večjo pozornost kot sicer. V samem milijonskem Dnipropetrovsku ne bodo gostili tekem Eura 2012, zato pa bodo tekme potekale v bližnjih dveh velemestih Donecku (210 km vzhodno) in Harkivu (190 km severno).