Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da bo vlada o vojaškem posredovanju v Ukrajini odločala konec tedna. Foto: EPA
Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da bo vlada o vojaškem posredovanju v Ukrajini odločala konec tedna. Foto: EPA
Moskva
Liberalni opozicijski ruski časopis Nova Gazeta je v petek izšel z naslovnico, na kateri je fotografija prevoza krst iz Eindhovna v Hilversum na Nizozemskem, ob tem pa naslov v nizozemščini in ruščini, ki se glasi "Oprosti, Nizozemska". Foto: Reuters
Nizozemska in Avstralija s svojimi enotami v Ukrajini?

Napotitev nizozemske vojske bi morali odobriti tako ukrajinske oblasti kot proruski separatisti. Nizozemski premier Mark Rutte je pojasnil, da Nizozemska o možnosti vojaškega posredovanja za zaščito mednarodnih strokovnjakov, ki preiskujejo kraj incidenta, trenutno razpravlja z Združenimi narodi in Ukrajino, posredovanje vojaških ali policijskih sil pa je po njegovih besedah odvisno od političnih vprašanj, mednarodnopravnega mandata in sodelovanja Ukrajine in Rusije.

"Tveganja so sicer velika," je opozoril nizozemski premier, saj bi proruski separatisti posredovanje lahko razumeli kot provokacijo. Morebitne akcije naj bi se udeležila tudi Avstralija, navaja nemška tiskovna agencija dpa. Nizozemska vlada bo o posredovajnu odločala konec tedna, je v parlamentu v Haagu dejal Rutte.

Na vzhod Ukrajine bo Nizozemska napotila 40 neoboroženih vojaških policistov, ki bodo preiskali razbitine in skušali najti preostale žrtve.

Našli velik del trupa letala
Medtem so v gozdu na vzhodu Ukrajine našli velik del trupa strmoglavljenega malezijskega letala in človeške ostanke. Črni skrinjici letala sta rahlo poškodovani, a to ne bo vplivalo naanalizo.

"Najpomembnejša najdba danes je bila, ko smo šli na gozdnato območje in našli velik del trupa," je povedal tiskovni predstavnik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) Michael Bociurkiw, ki je kraj strmoglavljenja obiskal s preiskovalci iz Nizozemske, Malezije in Avstralije.

Bociurkiw je povedal, da se je razbitina pojavila "od nikoder, saj ni bilo nobenih znakov, zlomljenih vej, nič, kar bi nakazovalo, da je tja priletel del trupa".

Boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines je strmoglavil prejšnji četrtek na vzhodu Ukrajine, zahodne države in oblasti v Kijevu pa trdijo, da so ga sestrelili proruski uporniki z raketami zemlja-zrak, ki naj bi jih dobili od Rusije.

Umrlo je vseh 298 potnikov in članov posadke. Večina žrtev, kar 193, je bila iz Nizozemske, ki je na prošnjo ukrajinskih oblasti prevzela vodenje preiskave.

Do zdaj so odkrili posmrtne ostanke 200 žrtev, ki so jih z območja v rokah upornikov prepeljali v Harkov, ki je pod nadzorom vladnih sil, od koder so z vojaškimi letali v sredo prepeljali prve posmrtne ostanke na Nizozemsko, kjer bo sledil proces njihove prepoznave.

Analiza črnih skrinjic ni ogrožena
Črni skrinjici letala, ki so ju našli proruski uporniki in ju nato izročili malezijskim preiskovalcem, ti pa britanskim, ki bodo opravili analizo, sta rahlo poškodovani, so sporočili iz ruske agencije za letalstvo, ki sodeluje pri analizi.

"Med pregledom je bilo ugotovljeno, da sta črni skrinjici rahlo mehansko poškodovani, a to ni vplivalo na nepoškodovanost posnetkov," se je glasilo sporočilo za javnost.

Nizozemska in Avstralija s svojimi enotami v Ukrajini?