Ukrajinski predsednik je dejal, da si bo Ukrajina še naprej prizadevala na svoji evropski poti. Foto: Reuters
Ukrajinski predsednik je dejal, da si bo Ukrajina še naprej prizadevala na svoji evropski poti. Foto: Reuters
Jean Claude Juncker
Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker. Iz EK-ja so sporočili, da referendum ne bo vplival na evropsko sosedsko politiko in vzhodno partnerstvo. Komisija naj bi ta mesec tudi predstavila predlog za odpravo vizumov za potovanje Ukrajincev v EU, kot je načrtovano. Foto: EPA
Nizozemski volivci zavrnili sporazum EU-Ukrajina

Skoraj dve tretjini volivcev, ki so v sredo prišli na volišča, je glasovalo proti pridružitvenemu sporazumu med Ukrajino in Evropsko unijo. Kot kažejo delni neuradni izidi po več kot 99 odstotkih preštetih glasov, je proti glasovalo 61,1 odstotka udeležencev, za jih je bilo 38 odstotkov. Referendum je veljaven, saj je po ocenah na volišča prišlo 32 odstotkov volivcev.

In čeprav je referendum neobvezujoč in posvetovalne narave, kar pomeni, da Nizozemska na evropski ravni ne bo mogla vložiti veta, ga premier Mark Rutte ne bo mogel prezreti. Nizozemska zakonodaja po poročanju političnega biltena Politico določa, da mora o odločitvah, ki so jih volivci na veljavnem referendumu zavrnili, znova odločati parlament. Končne uradne izide bo volilna komisija objavila v torek, a če bo referendum veljaven, "dogovora ne bo mogoče ratificirati v sedanji obliki", je dejal Rutte.

Preizkus pred referendumom na Otoku
Krhka vladajoča koalicija na Nizozemskem, ki trenutno predseduje Evropski uniji, rezultata leto dni pred parlamentarnimi volitvami ne more spregledati. Po ocenah poznavalcev pomeni referendum tudi preizkus za EU pred junijskim britanskim referendumom o članstvu Velike Britanije v EU-ju.

Pobudniki referenduma so izide pozdravili. Thierry Baudet iz evroskeptičnega Foruma za demokracijo je zahteval nova pogajanja z Ukrajino ter napovedal nova glasovanja o "evru in odprtih mejah". Zagovorniki sporazuma so po drugi strani razočarani. Pred referendumom so izpostavljali predvsem prednosti sporazuma za trgovinsko sodelovanje in krepitev demokracije.

Juncker se bo še naprej boril za Evropo
Iz urada predsednika Evropske komisije Jeana Clauda Junckerja so sporočili, da je predsednik zaradi izida "žalosten" ter da je po telefonu na dolgo govoril z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem in predsednikom Evropskega parlamenta Martinom Schulzem. V EK so dodali, da se bo Juncker še naprej boril za Evropo, pa četudi bo ostal edini, ki bo to počel. Ob tem so tudi odločno zavrnili povezave med nizozemskim referendumom in junijskim referendumom o članstvu Velike Britanije v EU. "To sta dva različna procesa, dve različni vprašanji," so poudarili.

Ukrajina na evropski poti
Na neuradne izide referenduma se je že odzval ukrajinski predsednik Petro Porošenko: "S približevanjem Evropski uniji bomo nadaljevali," je bil jasen. Številni ukrajinski politiki menijo, da je Ukrajina, potem ko je leta 2014 z odstavitvijo predsednika Viktorja Janukoviča in oddaljitvijo od Rusije naredila velik napredek in se približala evropskim standardom. Porošenko je še dejal, da bodo odločitev Nizozemcev "upoštevali".

Ruski premier Dmitrij Medvedjev pa je v tvitu zapisal, da so "rezultati nizozemskega referenduma kazalec odnosa Evropejcev do ukrajinskega političnega sistema".

Sporazum velja od januarja letos
Sporazum o krepitvi vezi med EU-jem in Ukrajino, ki naj bi okrepil gospodarsko in politično sodelovanje med stranema, je bil podpisan junija 2014. Novembra 2014 je začel začasno veljati politični del, januarja letos pa še trgovinski del. Sporazum bo začel v celoti veljati, ko ga bodo ratificirale vse članice unije. Nizozemska je edina, ki tega še ni storila.

Nizozemski volivci zavrnili sporazum EU-Ukrajina