"Letošnja nagrada gre v roke hinduistu in muslimanki, Indijcu in Pakistanki, ki se skupaj bojujeta za izobraževanje in proti ekstremizmu," so zapisali v odboru za Nobelovo nagrado. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Malala Jusafzaj
Malala Jusafzaj je pakistanska borka za pravice deklic do izobrazbe. Foto: Reuters

Nagrade ni prejela samo Malala, ampak vsa pakistanska dekleta. Malala je luč naših oči in glas naših srca. Dokazala je, da izobraževanja ni mogoče zaustaviti tako, da razstreliš šole.

Aješ Kalid, Malalina sošolka
Ban Ki Mun
Generalni sekretar ZN-a Ban ki Mun je Malalo in Satyarthija označil za "dva izmed največjih borcev za otroke". Foto: Reuters

En otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet.

Prvi govor Malale na sedežu ZN-a, 12. julij 2013
Thorbjörn Jagland
Thorbjörn Jagland je v obrazložitvi letošnje nagrade povedal, da je spoštovanje pravic otrok in mladih prvi pogoj za miren razvoj sveta. Foto: EPA
Nagrajenca: Malala Jusafzaj in Kajlaš Satjarti

17-letna Malala Jusafzaj je pakistanska borka za pravice deklic do izobrazbe, Satjarti pa je indijski borec za pravice otrok. Kot je v svoji obrazložitvi nagrade zapisal odbor za Nobelove nagrade, so letošnjo nagrado za mir podelili Malali in Satjartiju za "boj proti zatiranju otrok in mladostnikov ter boj za pravico vseh otrok do izobrazbe".

Nagrajenci Nobelove nagrade za mir:

2013 - Organizacija za prepoved kemičnega orožja
2012 - Evropska unija
2011 - Prvič v zgodovini Nobelove nagrade za mir so prestižno priznanje podelili trem ženskam – predsednici Liberije Ellen Johnson Sirleaf, njeni rojakinji Leymah Gbowee in Jemenki Tavakul Karman
2010
- Kitajski disident Liu Šjaobo
2009 - Ameriški predsednik Barack Obama


"Nobelov odbor to vidi kot pomemben dejavnik, da sta se hinduist in muslimanka, Indijec in Pakistanka, združila v skupnem boju za izobrazbo in proti ekstremizmu," je povedal predsedujoči odboru za Nobelovo nagrado Thorbjörn Jagland. "Danes je na svetu 168 milijonov otrok, ki so prisiljeni delati. Leta 2000 je bila ta številka še za 78 milijonov višja. Svet se tako počasi bliža cilju izkoreninjenja otroškega dela," je še dodal Jagland.

"Otroci morajo hoditi v šole in ne smejo biti izkoriščani v imenu finančnega dobička. V revnih državah je 60 odstotkov prebivalstva, mlajšega od 25 let. Spoštovanje pravic otrok in mladih je prvi pogoj za miren razvoj sveta. Kršitve pravic otrok, še posebej na območjih spopadov, pa vodijo v prenos nasilja iz generacije v generacijo," so še poudarili v Oslu in dodali, da boj proti zatiranju in za pravice otrok in najstnikov prispeva k viziji "bratstva med narodi", ki ga je Alfred Nobel omenil v svoji oporoki kot enega od meril za Nobelovo nagrado za mir.


Slovesna podelitev 10. decembra v Oslu

Letos je Nobelov odbor dobil rekordnih 278 nominacij za nagrado, lani pa je le-ta šla v roke Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW). Nobelova nagrajenca bosta prejela nagrado osem milijonov švedskih kron (kar je malo manj kot 850.000 evrov), slovesna podelitev nagrad pa bo 10. decembra v Oslu, na obletnico smrti Alfreda Nobela.

Malala postala vodilna zagovornica pravic deklet do izobrazbe
Pred zbranimi predstavniki medijev v Birminghamu v Angliji, kjer trnutno živi, je dejala: "Počaščena sem, da sem prva Pakistanka in prva mlada ženska, ali vsaj mlada oseba, ki je prejela Nobelovo nagrado," je dejala Malala, ki je priznala, da je bila presenečena nad novico. Malala Jusafzaj že vrsto let opozarja na pravico deklic do izobrazbe. Pred dvema letoma so talibani napadli avtobus, v katerem je bila tudi Malala, in jo ustrelili v glavo, a so ji zdravniki rešili življenje. Znana je postala leta 2009, ko je za BBC pisala blog o svojem življenju pod talibansko vladavino in o pomanjkanju izobraževanja za deklice. Kljub številnim grožnjam talibanov se še vedno bojuje za človekove pravice.

Lani je svet navdihnila s svojim govorom v Generalni skupščini Združenih narodov, kjer je obljubila, da je nikoli ne bodo mogli utišati. "En otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet," je bila njena misel, ki je obkrožila svet in postala vir navdiha. Malala je lani prejela tudi nagrado saharov za svobodo misli in človekove pravice, ki jo vsako leto podeli Evropski parlament.

"Malala Jusafzaj se je kljub svoji mladosti več let bojevala za pravico deklet do izobrazbe in s svojim primerom pokazala, da lahko že otroci in mladostniki prispevajo svoj delež k izboljšanju lastnega položaja. In to je počela v najbolj nevarnih okoliščinah," so zapisali v odboru za Nobelove nagrade in dodali, da je s svojim junaškim bojem postala vodilna zagovornica pravic deklet do izobrazbe.

Malala, ki trenutno živi v Veliki Britaniji in tam obiskuje tudi šolo, naj bi se na nagrado odzvala na tiskovni konferenci po koncu pouka. Se je pa že oglasil Malalin učitelj in stric Ahmed Šah. "Malala je ponos Paktunkvaja in Pakistana. Svoj glas je povzdignila za krivice v družbi, kjer ženske še govoriti ne smejo," je dejal. Pakistanski premier Navaz Šarif pa je dejal, da je Malala ponos Pakistana. "Sonarodnjaki so nanjo ponosni. Njen dosežek je brez primere in mu ni para. Dekleta in dečki vsega sveta bi morali izkoristiti njen boj in zavezanost," je zapisal Šarif.

Malala najmlajša prejemnica Nobelove nagrade
S 17 leti je Malala najmlajša prejemnica Nobelove nagrade v zgodovini. Do zdaj je bil najmlajši prejemnik Nobelove nagrade britanski znanstvenik Lawrence Bragg, ki je leta 1915 s 25 leti skupaj z očetom prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Malala je tudi prva Pakistanka, ki je prejela Nobelovo nagrado.

Satjarti opozarja na problematiko otroškega dela
60-letni Kajlaš Satjarti je javnosti manj poznan kot Malala, a se že več kot 30 let bojuje za pravice indijskih otrok in opozarja predvsem na problematiko otroškega dela. Leta 1980 je ustanovil gibanje Rešimo otroštvo (Bachpan Bachao Andolan) in od takrat zaščitil pravice več kot 80.000 otrok.

Vodil je tudi številne mirovne proteste in demonstracije, kjer je opozarjal na izkoriščanje otrok za finančni dobiček. V odboru za Nobelovo nagrado so zapisali, da Satjarti sledi tradiciji Mahatme Gandija, da je v svojem boju pokazal velik osebni pogum in da je prispeval k razvoju pomembnih mednarodnih konvencij za pravice otrok.

Satjarti se je že zahvalil za Nobelovo nagrado za mir in jo posvetil zasužnjenim otrokom. "To je nagrada za vse otroke, ki še vedno trpijo v suženjstvu, prisilnem delu in so žrtve trgovine z ljudmi," je Nobelov nagrajenec povedal za televizijsko mrežo CNN in dodal, da gre zahvala tudi vsem Indijcem, ki ga že več kot 30 podpirajo v njegovem boju. "Nekaj, kar se je rodilo v Indiji, se je razširilo čez naše meje in zdaj imamo svetovno gibanje proti otroškemu delu," je še povedal Satjarti.

Unesco: Gre za veličastno sporočilo
Generalna direktorica Unesca (Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo) Irina Bokova je letošnjo Nobelovo nagrado za mir označila kot veličastno sporočilo. "Letošnja nagrada izpostavlja pomen izobraževanja za izgradnjo miroljubne in trajnostne družbe. Satyarthi s strastjo in pogumom dela pri uresničevanju pravice vsakega otroka do izobraževanja. Malala pa je na naši strani v boju za univerzalno izobrazbo, predvsem deklet," je povedala Bokova.

Iz sveta se vrstijo čestitke dobitnikoma Nobelove nagrade
Generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, ki je Malalo označil za "hčerko Združenih narodov". "Malala je pogumna, tiha zagovornica miru, ki je preprosto s tem, da je hodila v šolo, postala učiteljica za svet," je sporočil. S pogumom in odločnostjo je po njegovih besedah postala to, česar se teroristi najbolj bojijo: deklica s knjigo. Sicer pa je Ban oba nagrajenca označil za "dva izmed največjih borcev za otroke".

Odzval se je tudi indijski premier Narendra Modi, ki je dejal, da je "ponosen ves narod". Indijski predsednik Pranab Mukherdži pa je dejal, da je letošnja Nobelova nagrada za mir "priznanje pomembnemu prispevku, ki ga pri reševanju zapletenih socialnih težav, kot je otroško delo, igra indijska civilna družba".

Na novico o letošnjih dveh Nobelovih nagrajencih za mir se je odzval tudi posebni odposlanec Združenih narodov za globalno izobraževanje, nekdanji britanski premier Gordon Brown, ki je igral ključno vlogo pri promociji Malalinih stališč. "Oba sta moja najboljša prijatelja in oba sta zagovornika pravic, ki zaslužita Nobelovo nagrado za svoj pogum, odločenost in vizijo, da ne smemo pozabiti niti na enega samega otroka".



FREKVENCA X na Valu 202: Nobelove nagrade dobijo ...

Nagrade ni prejela samo Malala, ampak vsa pakistanska dekleta. Malala je luč naših oči in glas naših srca. Dokazala je, da izobraževanja ni mogoče zaustaviti tako, da razstreliš šole.

Aješ Kalid, Malalina sošolka

En otrok, en učitelj, en svinčnik in ena knjiga lahko spremenijo svet.

Prvi govor Malale na sedežu ZN-a, 12. julij 2013
Nagrajenca: Malala Jusafzaj in Kajlaš Satjarti