Obama je prepričan, da je mogoče poskrbeti za gospodarski razvoj in se hkrati bojevati proti podnebnim spremembam. Foto: EPA
Obama je prepričan, da je mogoče poskrbeti za gospodarski razvoj in se hkrati bojevati proti podnebnim spremembam. Foto: EPA
Barack Obama, Lisa Jackson, Carol Browner in Nancy Sutley

Njegova glavna naloga bo iskanje alternative fosilnim gorivom, saj bo prednostna naloga Obamovega predsedovanja, da se ZDA znebijo odvisnosti od tuje nafte, hkrati pa se bodo spopadle z vzroki za podnebne spremembe. Obama je ob tem povedal, da se v času, ko je naravnih energetskih virov vse manj, odvisnost ZDA od njih še povečuje. Dodal je, da Američani po osmih letih ne morejo več živeti z praznimi obljubami.

Chu, ki vodi Nacionalni laboratorij Lawrencea Berkeleyja, je strokovnjak za energijo in je eden vodilnih svetovnih znanstvenikov, ki se proti podnebnim spremembam bojujejo z znanstvenimi metodami. Leta 1997 je za svoje dosežke glede ohlajevanja in lovljenja atomov z laserjem dobil Nobelovo nagrado s področja fizike.

Še eno imenovanje iz Clintonovega kabineta
Na mesto vodje zvezne Agencije za varstvo okolja (EPA) je Obama imenoval Liso Jackson, ki je podobno nalogo opravljala že na ravni zvezne države New Jersey. Če jo bodo potrdili na položaj, pa bo prva temnopolta upraviteljica EPA-ja v ameriški zgodovini.

Za vodenje Urada za energijo Bele hiše je Obama predlagal Carol Browner, ki bo usklajevala delo več ministrstev in agencij na področjih energije in okolja. Brownerjeva je v administraciji Billa Clintona osem let vodila EPA, sicer pa je znana kot zaupnica nekdanjega podpredsednika Ala Gora.

Obama je na mesto Sveta za kakovost okolja Bele hiše imenoval Nancy Sutley, namestnico župana Los Angelesa za energijo in okolje, ki je prva odkrita homoseksualka, ki jo je Obama predlagal v svojo administracijo.

M. R.