Letos je Nobelovo nagrado za mir prejela kampanja za jedrsko razoroževanje Ican. Foto: Reuters
Letos je Nobelovo nagrado za mir prejela kampanja za jedrsko razoroževanje Ican. Foto: Reuters
Secuko Thurlow in Beatrice Fihn
V Icanu jedrske sile pozivajo, naj nikoli ne uporabijo jedrskega orožja in naj niti ne grozijo z njegovo uporabo. Foto: Reuters
Ican poziva ZDA in Severno Korejo, naj umirita napetosti

Napetosti so se v zadnjih mesecih stopnjevale zaradi severnokorejskega razvoja balističnih raket, ki bi lahko jedrsko konico ponesle do celinskega ozemlja ZDA. Po preizkusu prejšnji teden so ZDA severnokorejsko vodstvo opozorile, da bo "popolnoma uničeno", če bi izbruhnila vojna. Severnokorejskim preizkusom sledijo razkazovanja ameriške vojaške moči.

Izvršna direktorica Mednarodne kampanje za jedrsko razoroževanje (Ican), ki je letos prejela Nobelovo nagrado za mir, Beatrice Fihn in 85-letna Secuko Thurlow, ki je pri 13 letih preživela ameriški jedrski napad na Hirošimo, ZDA in Severno Korejo pozivata, naj nikar ne uporabijo jedrskega orožja in naj se pogajajo.

"Nihče ne bi smel pretrpeti tega, kar smo mi pretrpeli," je po poročanju Reutersa dejala Secuko Thurlow, ki zdaj dela v okviru Icana. "Diplomatska rešitev je edina rešitev," je dodala.

Beatrice Fihn medtem opozarja, da se je tveganje za jedrsko vojno v zadnjem letu povečalo. "Zelo odločno pozivam vodstvi Severne Koreje in ZDA, naj opustita to zelo nevarno retoriko. Nehajte groziti z uporabo orožja za množično uničevanje. Prizadevajte si za diplomatsko rešitev," je dejala.

Podelitev Nobelove nagrade za mir
Secuko Thurlow in Beatrice Fihn sta v Oslu skupaj prejeli Nobelovo nagrado za mir. Ican je nagrado prejel za "prizadevanja za osveščanje o katastrofalnih humanitarnih posledicah uporabe jedrskega orožja". Kampanjo s sedežem v Ženevi sestavlja skupnost nevladnih organizacij iz okoli stotih držav. V zadnjem desetletju opozarja na nevarnost jedrskega orožja in si prizadeva za njegovo prepoved na svetovni ravni.

Pomembno zmago je kampanja dosegla julija, ko so Združeni narodi sprejeli nov sporazum o prepovedi jedrskega orožja. Podprlo ga je 122 držav, a niti ena država z jedrskim orožjem ali članica Nata. Za zdaj so ga ratificirale tri države.

Veleposlaniki jedrskih sil bodo bojkotirali podelitev
Veleposlaniki več jedrskih velesil so sporočili, da bodo bojkotirali letošnjo podelitev Nobelove nagrade za mir. Njihova odločitev naj bi bila politične narave. Vse jedrske velesile, na svetu naj bi jih bilo devet, namreč niso podprle omenjenega sporazuma.

ZDA, Velika Britanija in Francija so tako na letošnjo podelitev poslale zgolj nižje predstavnike. Med jedrskimi silami, ki so na podelitev poslale veleposlanike, sta bila zgolj Rusija in Izrael.

Ican poziva ZDA in Severno Korejo, naj umirita napetosti