Svet
(6)

Poudarki

  • Sodišče ni ugodilo pritožbi prodajalcev gob
  • Zagrožena štiriletna zaporna kazen
  • "Nevarno duhovno potovanje vase"
  • Nizozemska opušča staro podobo
Nore gobe
Zaradi bližajoče se prepovedi se je v zadnjih dneh povečala prodaja pripomočkov za pridelavo norih gob. Foto: Reuters
Nizozemska vlada je prepovedala uživanje tobaka in alkohola v t. i. prodajalnah coffe shops, kjer je mogoče kupiti marihuano. Foto: Reuters
Cenik norih gob
Zaradi prepovedi bo vrata zaprlo 180 prodajaln gob. Foto: EPA

Dodaj v

Nore gobe se poslavljajo s prodajnih polic

Do štiri leta zapora za prodajo halucinogenih gob
28. november 2008 ob 20:28
Amsterdam - MMC RTV SLO, Reuters

Na Nizozemskem bosta od decembra prepovedani pridelava in prodaja halucinogenih "norih" gob, s čimer hočejo izboljšati podobo države.

V državi, ki je znana po svoji liberalni politiki do omamnih sredstev, je vlada aprila letos predlagala prepoved norih gob in se pri tem sklicevala na nevarno vedenje, ki ga povzročajo. Na Nizozemskem je odmevala lanska smrt francoske najstnice, ki je po zaužitju halucinogenih gob skočila z mostu v Amsterdamu.

Za uveljavitev prepovedi ja zadnja ovira padla danes, ko je sodišče v Haagu zavrnilo pritožbo, tako da bosta od prihodnjega tedna pridelava in prodaja gob kaznovani do maksimalno štirih let zapora.

Različni pogledi na uživanje norih gob
"Naša tarča so pridelovalci in trgovine z gobami," so sporočili z ministrstva za zdravje, ki zatrjuje, da ima uporaba norih gob halucinogene učinke in njihovo zaužitje dokazano vodi v nepredvidljivo ter nevarno vedenje.

Halucinacije v norih gobah povzroča snov psilocibin, zaradi katerega je uživalec nesposoben ločevati med fantazijo in realnostjo, lahko pa pride tudi do paničnih odzivov in psihotičnih stanj, posebej če je zaužita večja količina gob.

Zagovorniki norih gob trdijo, da jim njihovo uživanje pomaga pri meditiranju, pri doseganju duhovne zavesti, omogočajo pa tudi poglobljen vpogled vase.

Preopoved prinaša nove nevarnosti
Na Nizozemskem je bila do zdaj že prepovedana prodaja posušenih norih gob, za kar je bila zagrožena kazen do osmih let zapora, s 1. decembrom pa bo prepovedana tudi prodaja svežih gob, ki so jih prodajali v t.i. prodajalnah "smart shoops". V njih je paket norih gob, od tajskih do havajskih različic, stal okoli 15 evrov.

Zaposleni v teh prodajalnah opozarjajo na negativne posledice prepovedi, saj bodo uživalci norih gob v večji nevarnosti. Menijo, da se bodo mnogi odločili kar sami poiskati gobe v gozdu ali pa se bodo zatekli do uličnih preprodajalcev in tako prišli v stik s trdimi drogami.

Združenje prodajaln norih gob je skušalo oblasti prepričati z zagotovili o strožjem nadzoru in opozarjalo, da je bila večina incidentov povezanih z mladimi turisti, ki so nore gobe uživali skupaj z alkoholom in marihuano.

Največ težav z britansko mladino
Po podatkih oblasti v Amsterdamu je bilo leta 2004 z norimi gobami povezanih nujnih primerov 55, medtem ko se je leta 2006 ta številka več kot podvojila na 128 primerov. Večinoma je šlo za mlade turiste iz Velike Britanije.

Zadnja leta skuša vlada sprementi podobo Nizozemske kot države, kjer je vse dovoljeno, zato je opustila predtem tolerantno politiko in zasotrila nekatere zakone o uporabi mamil in prostituciji.

G. V.

Prijavi napako
Komentarji
zvar
# 07.12.2008 ob 14:51
se strinjam s hispanom...kakšne nore gobe neki? Kateri idiot se je
sploh spomnil tega izraza?
Nosscire
# 30.11.2008 ob 09:11
I believe that with the advent of acid, we discovered a new way to think, and it has to do with piecing together new thoughts in your mind. Why is it that people think it's so evil? What is it about it that scares people so deeply, even the guy that invented it, what is it? Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control.
Getafix
# 29.11.2008 ob 13:03
Tudi karta 0 velike arkane tarota se imenuje Norec.
hispano
# 29.11.2008 ob 12:56
se strinjam z zagovorniki. Poleg tega...zakaj se pri nas imenujejo "NORE" gobe??? in zakaj ne cudežne?

poleg tega...te stvari niso za vsakogar
Getafix
# 29.11.2008 ob 12:24
www.youtube.com/watch?v=xgvmPsF2HZM&
ulcir
# 29.11.2008 ob 08:16
Britanci so polni dnarja in se ga tam napijejo pa še ostalo pa delajo sranje..
Ko sem bil jaz z družbo je skupina policajev prišla do nas in nas vprašala "From Britain?" mi "no" oni "ok" pa so šli.
Kazalo