Bernt Eidsvig, škof v Oslu, je dejal, da niso nameravali narediti nič nezakonitega. Foto: EPA
Bernt Eidsvig, škof v Oslu, je dejal, da niso nameravali narediti nič nezakonitega. Foto: EPA

Norveška policija je v četrtek zaradi suma, da je vrh Cerkve umetno napihoval število svojih članov, preiskala prostore Katoliške cerkve v večinsko protestantski Norveški.

Škofija v Oslu, ki vodi podatke za Katoliško cerkev v tej skandinavski državi, naj bi na seznam svojih članov namerno dodajala na tisoče imen. Od tega, koliko vernikov šteje, je namreč odvisno, koliko denarja prejme od države. Med osumljenci sta škof iz Osla in finančnik škofije. Preiskovalci so ju že zaslišali.

Ljudi našli kar v telefonskem imeniku
Vrh Katoliške cerkve naj bi si izmislil kar 65.000 članov. Njihova imena naj bi jemali kar iz telefonskega imenika, pri čemer so iskali priseljence. Na ta račun naj bi v letih 2010-2014 od države prejeli dodatnih 50 milijonov kron oziroma 5,84 milijona evrov.

Število članov rimskokatoliške skupnosti na Norveškem se je po uradnih statistikah v tem času več kot podvojilo, s slabih 67.000 leta 2010 na 140.000 v začetku lanskega leta.

"Nikoli nismo nameravali narediti nič nezakonitega," je za časnik Dagbladet pred dnevi zatrdil škof norveške prestolnice Bernt Eidsvig in nadaljeval: "Naš izziv je bil popisati katolike, ki pridejo živet na Norveško (...) To je velika naloga, ki pa smo jo deloma izpolnili na napačen način."

Policija je preiskavo sprožila, potem ko jo je na nepravilnosti prejšnji teden opozoril neki uslužbenec škofije. Za hujšo prevaro je na Norveškem zagrožena denarna kazen za organizacijo, za posameznika pa do šest let zapora.