Arne Tumyr je pojasnil, da njegova organizacija v islamu vidi grožnjo norveški družbi in njenim vrednotam. Foto: EPA
Arne Tumyr je pojasnil, da njegova organizacija v islamu vidi grožnjo norveški družbi in njenim vrednotam. Foto: EPA
Tore Tvedt
Tore Tvedt je napovedal izginotje nordijske rase zaradi muslimanov. Foto: EPA

V svoji obrambi je norveški terorist dejal, da je bil bombni napad v Oslu in pokol na otoku Utoya obramba pred muslimanskimi priseljenci. Po njegovem prepričanju so žrtve zaslužile svojo usodo, saj so podpirale priseljevanje muslimanov.

Ustanovitelj skrajne norveške desničarske skupine Vigrid Tore Tvedt je na sodišču v Oslu povedal, da ko bodo muslimani uveljavili svojo voljo, bo prišlo do uničenja nordijske rase.

"Ustava je razveljavljena, zdaj smo v vojni," je dejal 69-letni Tvedt o priseljevanju muslimanov.

Odvetniki Breivika so desničarske voditelje poklicali, da bi dokazali, da je prišteven, saj njegovo ideologijo delijo tudi drugi, čeprav je njihovo število majhno.

"Poglejte družbo v Pakistanu, poglejte 57 islamskih držav. Ljudje tam živijo v režimu terorja in suženjstva, to, kar smo imeli pod nacionalsocializmom in v Sovjetski zvezi, ljudje so ujeti v državi terorja," je svoje prepričanje opisal Arne Tumyr, ki vodi organizacijo "Stop islamizaciji Norveške".

"Če ne bomo ničesar storili, bodo Norveško preplavili muslimani," je dejal 79-letni Tumyr.

Glede na podatke norveškega statističnega urada dva odstotka od petih milijonov prebivalcev Norveške predstavljajo pripadniki islamske skupnosti, čeprav njihovo število narašča hitreje od kristjanov.

Vsi pozvani skrajni desničarji so se izrekli proti nasilju, a dodali, da bo norveška pasivnost do tega vprašanja vodila do prevlade muslimanov.

Sodba julija ali avgusta
Sodišče je sporočilo, da bodo razsodbo Breiviku razglasili 20. julija ali 24. avgusta. Za določitev dveh mogočih datumov se je sodišče odločilo zaradi varnostnih razlogov.

33-letni Breivik je obtožen terorizma in naklepnih umorov. Če bo sodišče odločilo, da je duševno zdrav in s tem kazensko odgovoren, mu grozi najvišja mogoča, 21-letna zaporna kazen z možnostjo podaljšanja.