Al Avlaki vodi najbolj dejavno celico Al Kaide na svetu. Foto: Reuters
Al Avlaki vodi najbolj dejavno celico Al Kaide na svetu. Foto: Reuters
Ajman Al Zavahiri
Številni v Al Kaidi niso preveč naklonjeni Al Zavahiriju. Foto: EPA

Ameriško brezpilotno letalo je v četrtek na jugu Jemna merilo v Al Avlakija, voditelja veje teroristične mreže Al Kaide na Arabskem polotoku, ki naj bi bil odgovoren za poskus tihotapljenja razstreliva v ZDA na tovornih letalih konec lanskega leta, a ga je zgrešilo.

Jemensko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je izstrelek iz brezpilotnega letala zadel avtomobil v pokrajini Šabva, v katerem sta bila brata Musa'id in Abdulah Mubarak, člana Al Kaide, povezana z Al Avlakijem. Pentagon ni želel komentirati poročil, da je bil prav Al Avlaki tarča napada.

Dvakrat ušel smrti
Časnik Wall Street Journal poroča, da je bil Al Avlaki v četrtek večkrat tarča ameriških napadov. Najprej so na avtomobil, v katerem je potoval, izstrelili tri rakete, nato je zamenjal avtomobil z bratoma, ki sta bila ubita v drugem napadu brezpilotnega letala.

Al Avlaki se je rodil v Novi Mehiki in pridigal v mošeji v Virginiji, preden je ZDA zamenjal za Jemen. V začetku leta je sodišče v Jemnu Al Avlakija v odsotnosti obsodilo na deset let zapora zaradi spodbujanja k ubijanju tujcev. Jemenska veja Al Kaide je po prepričanju Washingtona najdejavnejša na svetu in ima okoli 300 pripadnikov, ki se skrivajo predvsem v goratem predelu Jemna, kjer je osrednja oblast šibka.

ZDA zanikajo, da je na "seznamu za odstrel"
Odvetnik Al Avlakijevega očeta Naserja Al Avlakija je skušal lani prepričati okrožnega sodnika Johna Batesa v Washingtonu, da bi izdal prepoved ameriški vladi za uboj Al Avlakija v Jemnu, a je sodnik decembra lani primer zavrnil. Med novembrskim zaslišanjem odvetniki ameriške vlade sicer niso želeli potrditi, da je Al Avlaki na tajnem "seznamu za odstrel" ali da takšen seznam sploh obstaja.

Nevarnejši od bin Ladna
Glavni svetovalec ameriškega predsednika Baracka Obame za boj proti terorizmu Michael Leiter meni, da Al Avlaki predstavlja večjo grožnjo varnosti ZDA, kot jo je bin Laden. Al Avlaki je tudi eden izmed treh morebitnih naslednikov bin Ladna kot voditelja Al Kaide, ki se najpogosteje omenjajo. Ob njem sta to še dosedanji drugi mož teroristične mreže Ajman Al Zavahiri in Iljas Kašmiri, vodja pakistanske teroristične organizacije, tesno povezane z Al Kaido.

Za najresnejšega kandidata za novega vodjo Al Kaide sicer velja Al Zavahiri, o katerem pa se že pojavljajo govorice, da je s pomočjo glavnega bin Ladnovega kurirja izdal svojega šefa. Kurir, ki naj bi bil zvest Al Zavahiriju, naj bi namreč vedel, da mu sledijo ameriški obveščevalci, a jih je kljub temu vodil do bin Ladna.

Al Zavahiri velja za arogantnega
"Egipčanska frakcija Al Kaide, ki jo vodi Al Zavahiri, je pravzaprav vodila celotno teroristično organizacijo, potem ko je bin Laden leta 2004 zbolel, in je skušala prevzeti popoln nadzor," piše savdski časopis Al Vatan in trdi, da je bila Al Zavahirijeva frakcija tista, ki je bin Ladna prepričala, da je zapustil področje na meji med Afganistanom in Pakistanom, kjer je bil pod zaščito plemenskih voditeljev in se preselil v Abotabad.

Kašmiri obsojen načrtovanja napada na Westergaarda
Kašmiri je vodja teroristične organizacije Harkat Ul Džihad Al Islami in je v ZDA obtožen načrtovanja napada na danskega karikaturista Kurta Westergaarda, ki je narisal preroka Mohameda.