Razmere v Kašmirju, nesojenem visokogorskem raju, se v zadnjih dneh močno zaostrujejo. V nedeljo so se Pakistanci in Indijci obstreljevali kar pet ur, tokrat pa je spopad trajal le pol ure. Foto: EPA
Razmere v Kašmirju, nesojenem visokogorskem raju, se v zadnjih dneh močno zaostrujejo. V nedeljo so se Pakistanci in Indijci obstreljevali kar pet ur, tokrat pa je spopad trajal le pol ure. Foto: EPA
Indijski vojak pri "črti nadzora" v Kašmirju
LOC oz. črta nadzora večinoma poteka po visokogorskem svetu in velja za najzahtevnejše bojišče na svetu. Foto: EPA

Pakistanska vojska je nemudoma zavrnila obtožbe, da je neizzvano prestopila črto, ki loči indijski in pakistanski del Kašmirja, ter da bi pri tem ubila dva sovražna vojaka.

V treh dneh tretja smrtna žrtev
Torkova praska je očitno odgovor na nedeljski incident, ko naj bi Indijci prestopili t. i. črto nadzora (Line of Control) in pri tem ubili enega Pakistanca, kar je Indija pričakovano zanikala.

Predstavniki indijske vojske navajajo, da so pakistanske sile "povsem neizzvano prekoračile črto nadzora in zahrbtno napadle indijske sile". Po vojaških navedbah, ki jih povzemajo indijske televizije, je bilo truplo enega izmed Indijcev "pohabljeno." "Izvedeli smo, da je bilo eno truplo pohabljeno," je dejal general S. L. Narasimhan, ki je potrdil, da sta bila v polurnem obstreljevanju ubita dva Indijca, še en indijski vojak pa je ranjen.

"Pakistanske vojaške sile so na gozdnatem območju izkoristile gosto meglo in rahlo deževje ter se približale našim postojankam. Nato je patrulja opazila vsiljivce in se z njimi spopadla," je spopad opisal predstavnik indijskega severnega poveljstva.

Incidenti krinka za vdore gverilcev
Indija je v zadnjih tednih večkrat obtožila Pakistan, da z ustvarjanjem napetosti in pogostejšimi incidenti omogoča islamističnim in separatističnim gverilcem vdore v indijski del Kašmirja, kjer že 25 let traja gverilska vojna med indijskimi zveznimi oblastmi in uporniki različnih ciljev. Samo v prejšnjem tednu je bilo že šest strelskih incidentov, medtem ko je bilo lani po indijskem štetju 75 kršitev premirja, sklenjenega leta 2003, pri čemer je umrlo osem indijskih vojakov.

Pol milijona vojakov na vroči gorski meji
Kašmir je že od delitve indijske podceline leta 1947 jabolko spora med Indijo in Pakistanom. Državi sta se za gorsko pokrajino pod gorstvom Karakoram spopadli že ob samem rojstvu Indije in Pakistana, sledili pa sta še dve vojni, zadnja leta 1999. Indija nadzoruje slabo polovico pokrajine, Pakistan tretjino, preostanek pa si je leta 1959 prisvojila Kitajska po zmagi v obmejni himalajski vojni.

Črta nadzora velja za drugo najbolj zastraženo mejo na svetu, kjer je na obeh straneh skupaj okoli pol milijona vojakov dveh regionalnih sil, ki premoreta tudi jedrsko orožje, zaradi česar velja kašmirski konlikt za eno najbolj nevralgičnih točk na svetu.