V sirski vojni je v šestih letih umrlo že več kot 320.000 ljudi. Foto: Reuters
V sirski vojni je v šestih letih umrlo že več kot 320.000 ljudi. Foto: Reuters
Staffan de Mistura
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je na diplomatski turneji po nekaterih ključnih državah, vpletenih v vojno v Siriji. Foto: EPA

Namestnik odposlanca ZN-a za Sirijo Staffana de Misture Ramzi Ezeldin Ramzi se je najprej sešel z vladnimi pogajalci, nato pa v drugem hotelu še s predstavniki opozicije. "Danes smo začeli predhodne pogovore," je po srečanju s predstavniki sirskega predsednika Bašarja Al Asada sporočil Ramzi. "Upamo, da se bodo vsebinski pogovori začeli jutri," je dodal.

De Mistura medtem končuje diplomatsko turnejo v ključnih državah, ki so vpletene v sirsko vojno. Obiskal je Moskvo, Riad in Ankaro, v Ženevo pa se vrača drevi, ko bo znova prevzel vodenje pogajanj. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, za zdaj ni načrtovano, da bi predstavniki vlade in opozicije sedli za isto mizo.

Pogajanj so v preteklih štirih krogih prinesla le malo napredka, njihov cilj pa je doseči politični dogovor za končanje vojne, v kateri je umrlo več kot 320.000 ljudi, več milijonov pa jih je razseljenih.

De Mistura širil optimizem
De Mistura je ob koncu prejšnjega kroga pogajanj pretekli mesec poskušal vliti nekaj optimizma, ko je dejal, da je vse pripravljeno za napredek v pogovorih. Ponovil je, da sirske vojne ni mogoče končati z vojaško silo.

Analitiki medtem ne delijo njegovega optimizma. Menijo, da so možnosti za kompromis med sprtimi stranmi najmanjše do zdaj, deloma zato, ker sirska vlada krepi svoj položaj na terenu.

Potem ko se je leta 2015 v sirski konflikt v podporo Al Asadu vmešala Rusija, je vlada prevzela pobudo. Konec lanskega leta je recimo zavzel celoten Alep, ki je bil več let delno pod nadzorom upornikov.

V Siriji sicer še vedno velja krhka prekinitev ognja, ki pa je vse bolj ogrožena, saj so uporniki skupaj z džihadististi v preteklih dneh sprožili nepričakovani ofenzivi na vladne položaje v Damasku in osrednji pokrajini Hama. Vladne sile so odgovorile z letalskimi napadi na uporniške cilje.