Afganistanska vojska je zavarovala območje ob tarči napada. Foto: Reuters
Afganistanska vojska je zavarovala območje ob tarči napada. Foto: Reuters
IS napadel vojaško oporišče v Kabulu

Kot poroča BBC, sta bila v napadu, ki ga je tik pred zoro izvedlo vsaj pet močno oboroženih borcev skrajne skupine, ubitih najmanj 11 afganistanska vojaka, še najmanj 16 pa je bilo ranjenih. Z afganistanskega ministrstva za obrambo so sporočili še, da so mrtvi štirje napadalci, enega pa so aretirali. Dva sta se razstrelila, dva pa so ubili v spopadih. Pri skrajnežih so zasegli samomorilski jopič, rakoetomet in štiri kalašnikovke. Tarča napada je bila vojaška akademija.

IS in talibani povečali število napadov
Pred dvema dnevoma je bilo v enem najhujših napadov v zadnjih letih po eksploziji reševalnega vozila v bližini poslopja notranjega ministrstva v središču Kabula ubitih več kot sto ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih. Pred tednom dni je v napadu na luksuzen hotel v glavnem mestu umrlo več kot 20 ljudi, večinoma tujcev. Oba napada so izvedli talibani.

T. i. Islamska država in talibani so v zadnjem času povečali število napadov v Afganistanu. Oblasti so v soboto izdale varnostno opozorilo, da IS načrtuje "izvedbo agresivnih napadov" na supermarkete, trgovine in hotele, ki jih obiskujejo tujci. Borci skrajne skupine so pred nekaj dnevi sicer napadli urad mednarodne nevladne organizacije Rešimo otroke (Save the Children) v mestu Džalalabad na vzhodu Afganistana.

Afganistanske vojaške ustanove so pogosto tarče napadov. Baza, kjer je bil izveden napad, je ob vojaški akademiji maršala Fahima, ki je že bila tarča napada talibanov. Oktobra lani so napadli minibus. Ubitih je bilo 15 kadetov.

IS napadel vojaško oporišče v Kabulu