Avstralijo bo vodil nekdanji uspešni odvetnik in bančnik Turnbull. Foto: EPA
Avstralijo bo vodil nekdanji uspešni odvetnik in bančnik Turnbull. Foto: EPA
false
Abbott je bil avstralski premier dve leti. Foto: EPA

60-letni Turnbull, sicer nekdanji odvetnik in bančnik, je na glasovanju med poslanci in poslankami konservativne Liberalne stranke zbral 54 glasov, 10 več kot Abbott. Abbott se je na premierski položaj povzpel po razkolu v Laburistični stranki leta 2013, zdaj pa bo to funkcijo prepustil Turnbullu. V Avstraliji je namreč predsednik vladajoče stranke tudi predsednik vlade. Turnball bo na ta položaj prisegel, takoj potem ko bo Abbott pisal generalnemu guvernerju Avstralije Petru Cosgrovu in odstopil.

Turnbull je bil minister za komuniciranje, danes pa je Abbotta obvestil, da odstopa s položaja in ga skupaj z zunanjo ministrico Julie Bishop, ki sicer ostaja na položaju namestnice predsednika stranke, pozval, naj zaradi nizke podpore vladi in njenim politikam uredi vse potrebno za izvedbo strankarskih volitev.

Sprejel izziv in bil poražen
Abbott je izziv sprejel in bil na volitvah poražen. S podobnim izzivom in glasovanjem o nezaupnici se je Abbott sicer soočil že februarja, ko je glasovanje uspešno prestal.

Kot je dejal Turnbull, bo vodil "povsem liberalno vlado, zavezano svobodi, posamezniku in trgu", poroča BBC. V stranki ima sicer precej nasprotnikov, saj se zavzema za pravico istospolno usmerjenih do poroke in za ukrepanje zoper podnebne spremembe. Turnball je naklonjen tudi temu, da bi Avstralija postala republika.

Zadnji avstralski premier, ki je vodil vlado celoten mandat, je bil John Howard, ki je bil na položaju do leta 2007.