V napadih IS-ja je letos samo v Kabulu umrlo več kot 200 ljudi. Foto: Reuters
V napadih IS-ja je letos samo v Kabulu umrlo več kot 200 ljudi. Foto: Reuters

Na ministrstvu predvidevajo, da bi se utegnilo število smrtnih žrtev, med katerimi so tudi otroci in ženske, še povečati, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Samomorilski napadalec se je razstrelil v četrti Kart e Šahi na zahodu mesta. V bližini je šiitska mošeja, v kateri vsako leto potekajo slovesnosti ob nauruzu, ki zaznamuje prehod v novo leto, kar praznujejo predvsem šiiti. Medtem skrajneži v novoletnih slovesnostih vidijo poganstvo.

Kot menijo na afganistanskem notranjem ministrstvu, je bil napadalec očitno na poti do mošeje, a so ga najverjetneje ustavili strogi varnostni ukrepi, ki so jih uvedli ob začetku novoletnega slavja, zato se je razstrelil pred večjo bolnišnico Ali Abad in blizu kabulske univerze v omenjeni četrti. Med žrtvami je največ mimoidočih, ki so bili na poti v mošejo.

Odgovornost prevzel IS
Odgovornost za napad je že prevzela samooklicana Islamska država, ki je v preteklih mesecih v Afganistanu izvedla že več napadov na šiitske mošeje. V napadih je po poročanju Al Džazire samo v Kabulu umrlo več kot 200 ljudi. Talibani so uro po napadu na družbenem omrežju Twitter sporočili, da za napad niso odgovorni.

V Afganistanu 20. marca praznujejo nauruz, začetek šiitskega novega leta. Med številnimi Afganistanci velja za zelo priljubljen družinski praznik, ko se med seboj obiskujejo, pripravljajo piknike in se odpravijo v mošeje k molitvi.