Policija je storilca prijela takoj po streljanju. Foto: AP
Policija je storilca prijela takoj po streljanju. Foto: AP
Nov pokol v ameriški šoli

Do streljanja naj bi prišlo okoli 10.30 po krajevnem času (17.30 po srednjeevropskem).

Po prvih navedbah predstavnika policije so napadalca - moškega v poznih dvajsetih letih - prijeli, pozneje pa je državni tožilec sporočil, da je storilec zaradi ran, ki jih je dobil med streljanjem s policijo, umrl.
Storilec naj bi večer pred strelskim pohodom na spletni strani 4chan objavil svoje namere. "Nekateri izmed vas ste v redu. Če ste na severozahodu, nikar jutri v šolo. Zbogom, vesoljski roboti," je zapisal anonimni uporabnik.
Državni kolidž Umpqua, ki ga obiskuje 3.000 študentov in leži v podeželskem okrožju, pretežno poseljenem z revnejšimi avtohtonimi Američani, so po napadu zaprli.
Na kampus z orožjem
Kolidž sicer po poročanju CNN-a ni tradicionalna visokoizobraževalna ustanova, saj je povprečna starost študentov 38 let, le 740 študentov šolo obiskuje redno, drugi hodijo na kolidž bolj na dopolnilna izobraževanja. Prebivalci malega mirnega mesta, "kjer vsi poznajo vsakogar", so nad dogodkom šokirani.

Kot izpostavlja Washington Post, je bil to letos že 294. strelski pohod (najmanj štiri smrtne žrtve) v ZDA - več, kot je bilo dni v letu. Od tega je bilo samo na ameriških šolah streljanj letos že 45.
Po oregonski zakonodaji je študentom na območje kampusov dovoljeno vnašati orožje, orožarska zakonodaja v tej sicer tradicionalno demokratski zvezni državi, razdeljeni na liberalna mestna območja, kot je Portland, in konservativnejša podeželska območja, pa je precej ohlapna.

Nov pokol v ameriški šoli