Ukrepi Rospotrebnadzora proti verigi McDonald's sovpadajo z uvedbo ruskega embarga na prehrambne izdelke iz držav, ki so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi krize v Ukrajini. Foto: EPA
Ukrepi Rospotrebnadzora proti verigi McDonald's sovpadajo z uvedbo ruskega embarga na prehrambne izdelke iz držav, ki so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi krize v Ukrajini. Foto: EPA

Ukrep je ruska agencija za zaščito potrošnikov Rospotrebnadzor uvedla ob napetostih med Moskvo in Zahodom zaradi krize v Ukrajini, po njihovih navedbah pa so med inšpekcijami v štirih restavracijah verige McDonald's odkrili številne kršitve sanitarnih zahtev in hkrati zanikajo, da bi bil ukrep politično motiviran.

Agencija je sicer že prejšnji mesec izrazila dvome o kakovosti in varnosti prehrambnih izdelkov v celotni verigi ameriškega giganta, ob tem pa napovedala, da bo podjetje postavila pred sodišče zaradi kršitve določil o kakovosti in nepravilnega označevanja prehrambnih proizvodov.

Ukrepi Rospotrebnadzora sovpadajo z uvedbo ruskega embarga na prehrambne izdelke iz držav, ki so proti Rusiji uvedle sankcije zaradi krize v Ukrajini.

Prvi McDonald's v Rusiji odprt leta 1990
Iz družbe McDonald's so na drugi strani sporočili, da očitke preučujejo in da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bi lahko še naprej uspešno poslovali v Rusiji, kjer imajo okoli 430 restavracij. Prvo so v Moskvi odprli leta 1990. Takrat so se vanjo zgrnile množice, ki so bile za grižljaj ameriške hitre hrane pripravljene v vrsti čakati po več ur.

McDonald's pa očitno ni edina ameriška veriga restavracij s hitro hrano, ki se v Rusiji spopada s težavami - ruska tiskovna agencija Itar-Tass namreč danes poroča o zaprtju restavracije verige Burger King v sibirskem Krasnojarsku. Glavni vzrok zanj naj bi bili neporavnani računi za elektriko.

Burger King je v Rusiji začel poslovati pred tremi leti. Danes ima v državi več kot 120 restavracij, verigo pa namerava do leta 2016 razširiti na 500.