Tajni nadzor opravlja skrivnostna ameriška nacionalnovarnostna agencija (NSA). Foto: EPA
Tajni nadzor opravlja skrivnostna ameriška nacionalnovarnostna agencija (NSA). Foto: EPA

Po poročanju britanskega časopisa lahko obveščevalci shranijo in uporabljajo tudi podatke o Američanih. Guardian je prejšnji teden objavil dokumente nekdanjega pogodbenega analitika Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna o nadzoru nad telefonskimi in spletnimi komunikacijami.

Zdaj časopis poroča, da imajo obveščevalni analitiki veliko večja pooblastila, kot so glede tega zatrjevali ameriški predsednik Barack Obama in člani njegove administracije.

Sodeč po dokumentih, ki ju je podpisal ameriški pravosodni minister Eric Holder in ju je potrdilo posebno sodišče za nadzor nad tujimi obveščevalci (Fisa), lahko analitiki odločajo o tem, kdo je tarča nadzora in kako se bodo uporabili pridobljeni podatki.

Predstavniki ameriških oblasti so sicer trdili, da o nadzoru Američanov odloča le nekaj vodilnih oseb v obveščevalnih agencijah. Snowden, ki se je zatekel v Hongkong, trdi, da je imel sam dostop do vseh mogočih informacij in podatkov.

Oba najnovejša dokumenta dokazujeta, da se lahko podatki, ki so bili zbrani o Američanih, ohranijo do pet let in uporabijo za pregon, če vsebujejo uporabne informacije o kaznivih dejanjih, grožnjah ljudem in lastnini. Pri nadzoru tujcev pa se lahko uporabijo tudi informacije, ki so sicer zaščitene, kot je komunikacija med odvetnikom in stranko.