Julija Timošenko je bila ukrajinska premierka leta 2005 in nato še med letoma 2007 in 2010. Foto: EPA
Julija Timošenko je bila ukrajinska premierka leta 2005 in nato še med letoma 2007 in 2010. Foto: EPA

Kuzmin je v pogovoru za časopis Komersant povedal, da ima tožilstvo dovolj dokazov, ki Timošenkovo povezujejo z umorom vplivnega poslanca in poslovneža Jevhena Ščerbana, ter da bodo vložili obtožnico. Ta naj bi temeljila na izjavah prič, ki "trdijo, da je Timošenkova organizirala in financirala umor".

Ščerban je bil ubit na letališču skupaj s svojo soprogo in sodelavcem v napadu, ki je bil podoben naročenemu umoru. Na sojenju za njegov umor je Timošenkova do zdaj nastopala kot priča. Nekdanja premierka in Ščerban naj bi bila v sporu, ker je poslanec nasprotoval širitvi podjetja Združeni energetski sistem Ukrajine (SEUU), Timošenkova pa si je prizadevala za dogovor, po katerem bi podjetja v regiji Doneck kupovala plin od SEUU-ja.

Nova obtožnica, novi zapleti?
Opozicija meni, da bo obtožnica podana na zahtevo ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, velikega tekmeca Timošenkove, ki jo je premagal na tesnih predsedniških volitvah.

Timošenkova že prestaja sedemletno zaporno kazen zaradi zlorabe oblasti, sodijo pa ji tudi zaradi utaje davkov. Zaradi ravnanja paznikov z voditeljico opozicije – obtožila jih je telesnega nasilja – se je Ukrajina znašla pod plazom kritik, zadnja v vrsti obtožb proti Timošenkovi pa zagotovo ne bo pripomogla k izboljšanju odnosov med Kijevom in Zahodom.