Poljska vlada se je odločila za novo preiskavo strmoglavljenja letala pred šestimi leti, čeprav sta poljska in ruska komisija pred leti ovrgli tezo, da so bili v nesrečo vpleteni Rusi. Foto: EPA
Poljska vlada se je odločila za novo preiskavo strmoglavljenja letala pred šestimi leti, čeprav sta poljska in ruska komisija pred leti ovrgli tezo, da so bili v nesrečo vpleteni Rusi. Foto: EPA

V strmoglavljenju letala je umrlo še 95 visokih poljskih politikov in uradnikov, kar je bil velik udarec za poljski politični vrh. Predsednik vladajoče poljske stranke in brat dvojček umrlega predsednika Jaroslaw Kaczynski je prepričan, da so letalo strmoglavili Rusi, čeprav je preiskava poljske in ruske komisije to pred leti ovrgla. Kot je za Radio Slovenija poročala Polona Fijavž, je izkop del nove preiskave nove poljske vlade.

Šest let in pol po dogodku so v Krakovu, pod gradom Wawel, odprli del grobnice in iz nje potegnili krsti s posmrtnimi ostanki nekdanjega predsednika Kaczynskega in njegove žene Marie. Preostala trupla bodo izkopali v prihodnjih tednih, vse pa bo preiskala posebna komisija, da bi ugotovila, ali so bili žrtve eksplozije, kot trdi vodja Stranke zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski.

Teorije zarote
Od 10. aprila 2010, ko je letalo s 96 potniki in člani posadke strmoglavilo v bližini ruskega Smolenska, teorije zarote burijo duhove predvsem v Stranki zakon in pravičnost. Jaroslaw Kaczynski je prepričan, da so letalo strmoglavili Rusi s pomočjo poljskih političnih nasprotnikov. Sodelovanja je obtožen tudi nekdanji vodja Državljanske platforme in zdajšnji predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, čeprav za to ni dokazov.

Takoj ustanovljeni poljska in ruska komisija sta ugotovili, da je letalo strmoglavilo zaradi slabih vremenskih razmer ter napak poljskega pilota in ruskih kontrolorjev letenja. Poljski obrambni minister pa je pred kratkim zatrdil, da je letalo razpadlo v zraku in da bodo to dokazali.

Sorodniki 17 žrtev ponovnemu izkopu nasprotujejo, na poljskega predsednika Andrzeja Dudo pa so naslovili pismo ob tem "krutem in brezsrčnem dejanju". Ponovni izkop podpira le 10 odstotkov poljskih državljanov, da je šlo za zaroto in namerno strmoglavljenje pa jih meni 27 odstotkov. Anna Metrska Sosnowska z Varšavske univerze pojasnjuje, da se je Stranka zakon in pravičnost za izkop odločila zato, ker je v predvolilni kampanji obljubila, da bodo razkrili prave vzroke nesreče, in ker niso odkrili ničesar, na ta način pa si kupujejo čas.