Putinov dokument je nasledil tistega iz leta 2009, ki ga je podpisal Dmitrij Medvedjev. Foto: Reuters
Putinov dokument je nasledil tistega iz leta 2009, ki ga je podpisal Dmitrij Medvedjev. Foto: Reuters
Rusija meni, da je v preteklem letu stopila Zahodu na žulj s svojo krepitvijo in neodvisno politiko. Foto: Reuters


Nova varnostna strategija zamenjuje različico iz leta 2009, ki jo je podpisal takratni predsednik, zdajšnji premier Dmitrij Medvedjev, in v kateri niso omenjeni ne ZDA ne Nato.

V dokumentu je zapisano, da je Rusiji uspelo okrepiti svojo vlogo pri reševanju svetovnih vprašanj in mednarodnih konfliktov. In ta okrepljena vloga je povzročila odziv Zahoda, piše. "Krepitev Rusije prihaja v času novih groženj nacionalni varnosti, ki so kompleksne in medsebojno povezane narave."

"Izvajanje neodvisne politike, tako mednarodne kot domače, je povzročilo odziv ZDA in njenih zaveznic, ki si skušajo povrniti prevlado v mednarodnih zadevah," razlaga dokument. "In to bo najverjetneje vodilo do političnih, gospodarskih, vojaških in informacijskih pritiskov na Rusijo."

Odnosi na najnižji točki
Odnosi med Rusijo in Zahodom so dosegli najnižjo točko po ruski priključitvi Krima marca 2014, potem ko so protesti v Ukrajini prisilili ukrajinskega prokremeljskega predsednika Viktorja Janukoviča k begu v Rusijo.

Čeprav Moskva zanika, da bi dejavno pomagala proruskim upornikom v Ukrajini, so ZDA in EU uvedli stroge sankcije proti ruskim posameznikom in podjetjem. Moskva se je na sankcije odzvala s prepovedjo uvoza dobrin iz EU-ja.

Posodobljen dokument še navaja, da so ZDA in EU podpirali "protiustavni državni udar v Ukrajini", ki je privedel do vojaškega konflikta in globokega razkola znotraj ukrajinske družbe.
V strategiji je kot morebitna grožnja nacionalni varnosti Rusiji navedena tudi širitev Nata, omenja pa tudi, da so ZDA v ruskih sosedah razširile svojo mrežo vojaško-bioloških laboratorijev.

Dokument, ki služi kot osnova za rusko varnostno strategijo, Sirije, kjer je Rusija vojaško posredovanje proti skrajnim upornikom začela 30. septembra, ne omenja.