Odgovorni so se opravičili in škandal z umazano vodo označili za veliko tragedijo, a sledila je nova tožba. Foto: Reuters
Odgovorni so se opravičili in škandal z umazano vodo označili za veliko tragedijo, a sledila je nova tožba. Foto: Reuters

Tožba, ki je vložena proti Snyderju ter drugim uradnikom in podjetjem, ki so namesto zdravja 100.000 prebivalcev Flinta na prvo mesto postavili varčevanje, želi pridobiti skupinski status, v njej pa zahtevajo za zdaj še nedoločeno odškodnino. Obubožano mesto Flint, kjer polovica prebivalstva živi pod mejo revščine, je bilo leta 2014 pod državno prisilno upravo. Do takrat se je mesto oskrbovalo iz vodovodnega sistema mesta Detroit, v pripravi pa je bil nov vodovod iz jezera Huron.

Državni uradniki so se odločili, da zaradi varčevanja za 18 mesecev Flint odklopijo od Detroita in ga začasno oskrbujejo z umazano vodo iz reke Flint. Pri tem se ni nihče spomnil, da bi vodi dodali kemikalije proti koroziji, zato je voda je načela cevi in vanjo je prišel svinec, zaradi katerega je zbolelo ali umrlo več ljudi.

Škandal je dobil velik politični naboj, saj je demokratska predsedniška kandidatka Hillary Clinton začela napadati republikansko vodstvo države Michigan, njen konkurent Bernard Sanders pa je zahteval guvernerjev odstop. V nedeljo se je temu mnenju pridružila še Clintonova. Doslej so pristojni organi potrdili dve peticiji za odpoklic guvernerja Snyderja, vloženih je bilo že nekaj posamičnih tožb. Snyder in državni uradniki so sprva trdili, da ni nobene težave, zdaj pa so obrnili ploščo, se opravičili in škandal z umazano vodo označili za veliko tragedijo.