Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 19 glasov Ocenite to novico!
Wellington
Incident naj bi se zgodil v bližini prestolnice Wellington, kjer ima ameriško veleposlaništvo sedež. Foto: Reuters
Policijska preiskava
Wellingtonska policija trdi, da preiskava poteka, vendar naj bi osumljeni moški že zapustil državo. Foto: EPA

Dodaj v

Nova Zelandija po skrivnostnem incidentu izgnala ameriškega diplomata

Za prestopek bi moški lahko dobil leto ali več zapora
19. marec 2017 ob 21:28
Wellington - MMC RTV SLO

Ameriška vlada je zavrnila zahtevo za odvzem imunitete njenemu diplomatu, zaradi česar novozelandske oblasti niso mogle začeti preiskave nepojasnjenega incidenta in so moškega izgnale.

Neimenovani diplomat se je prejšnji teden zapletel v incident, v katerem si je zlomil nos in dobil modrico na očesu, do prihoda policije pa je že zapustil prizorišče. Novozelandska policija ga je v povezavi z dogodkom želela zaslišati, a je ameriška vlada zaradi diplomatske imunitete zaslišanje zavrnila, poroča BBC.

Imuniteta tuje diplomate brani pred vsemi kriminalnimi procesi, vključno s preiskavami in pregoni. Novozelandska vlada je zatrdila, da mora tuje diplomatsko osebje upoštevati zakone in da se imuniteta v primerih suma resnih zločinov lahko odvzame. Zahtevo policije po odvzemu je novozelandsko ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino odobrilo, saj naj bi šlo za resen prestopek, za katerega bi obtoženi lahko dobil leto ali več zapora, poroča Guardian.

Osumljenec naj bi že zapustil državo
Ker veleposlaništvo policiji zaslišanja vseeno ni dovolilo, so oblasti ameriškega diplomata izgnale. Po poročanju Guardiana je diplomat že zapustil Novo Zelandijo, čeprav medtem policija trdi, da preiskava poteka.

Po poročanju novozelandskega TVNZ-ja naj bi bil izgnani diplomat tehnični ataše Colin White, ki je na ameriškem veleposlaništvu v Wellingtonu delal skupaj s svojo ženo. TVNZ diplomata obtožuje tudi sodelovanja z novozelandsko vohunsko agencijo GCSB, poroča Guardian.

"Resno jemljemo vsak namig, da naši zaposleni niso izpolnili visokih standardov osebja ameriške vlade," so ob tem sporočili z veleposlaništva, drugih komentarjev pa niso podali. Ameriško veleposlaništvo na Novi Zelandiji je trenutno sicer brez stalnega veleposlanika, saj ga je Trumpova administracija januarja odpoklicala, poroča BBC.

Obsojeni malezijski diplomat
V preteklosti so novozelandske oblasti tujim diplomatom že odvzele imuniteto. Leta 2014 se je malezijski diplomat Muhamad Rizalman bin Ismail zaradi sojenja moral vrniti na Novo Zelandijo, kjer so ga obsodili na devet mesecev domačega pripora, ker je kot malezijski diplomat "nespodobno napadel mlado žensko in se podelal pred njenimi vhodnimi vrati", poroča Guardian.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
Untamle
# 19.03.2017 ob 22:56
Imuniteta tuje diplomate brani pred vsemi kriminalnimi procesi, vključno s preiskavami in pregoni.

Bolano. Preprosto bolano.
tvuser
# 19.03.2017 ob 22:47
Kakšne imunitete? Biti diplomat je biti v taki službi in če narediš kaj narobe, za to odgovarjaj!
5tane
# 19.03.2017 ob 23:43
Očitno folk na forumu ne razume imunitete. Imuniteta velja samo, če jo država kateri pripada diplomat, ki je storil neko dejanje ki ni v skladu z zakoni države gostiteljice uveljavi. Država diplomata lahko odpove imuniteto in diplomat mora odgovarjati v skladu z zakoni države gostiteljice. V kolikor je to manjši prekršek države skoraj nikoli ne uveljavljajo imunitete saj rizkirajo mednarodni incident. V tem primeru so američani uvejavili imuniteto kar govori, da ni šlo za neko malenkost in, da je ta diplomat izvajal neke naloge svoje države. V tem primeru lahko država gostiteljica odpove gostoljubje temu diplomatu, če je pa še kaj hujšega pa celi ambasadi.
bilzerian
# 20.03.2017 ob 07:09
malezijec je vsaj odgovarjal za svoja dejanja in mu njegova država ni dajala potuhe, medtem ko ameri svojega diplomata skrivajo pred roko pravice.
mataj-finance
# 20.03.2017 ob 01:53
Diplomatska imuniteta!? Pha! Izjemni in nepogrešljivi Ameriški narod ne potrebuje nobene blesave imunitete. Pa kako lahko domoljubnemu pripadniku prej omenjenega izjemnega in nepogrešljivega naroda sploh pade na pamet da se sklicuje na kaj takega? To so gotovo Trump in Rusi krivi.

//Sarkasm off
Kekec99
# 20.03.2017 ob 04:49
Diplomat ki se podela nekomu pred vrati?
tinko101
# 20.03.2017 ob 06:26
Kaj se čudite ... podelati se nekomu pred vrata je pač samo neke vrste protestna nota ;)
bilzerian
# 20.03.2017 ob 07:13
tak pa je videti, ko se član ambasade najbolj kulturnega naroda na svetu pelje po enosmerni cesti v nasprotni smeri....

link
ZIZITOP
# 20.03.2017 ob 07:46
Ušel je in so ga izgnali, se pravi dvojni odhod. Ne vem pa, kaj je storil, samo nos si je poškodoval.
Zadeti Derviš
# 20.03.2017 ob 00:43
malezijski diplomat "nespodobno napadel mlado žensko in se podelal pred njenimi vhodnimi vrati"

Samo za info: dvorjenje se lahko med različnimi kulturami precej razlikuje. Med pripadniki nekega papuanskega plemena je iztrebljanje pred kolibo srčne izbranke običajna praksa snubcev. Če izbranka s telesno poslikavo iz mešanice blata in mineralnih barvil leže k subjektu, ki ji izkazuje pozornost, se par poroči, medtem ko nedotaknjen feces pomeni zavrnitev. Vem, ker sem nekoč gledal dokumentarec na to temo.
pašeresje
# 20.03.2017 ob 08:23
malezijski diplomat Muhamad Rizalman bin Ismail zaradi sojenja moral vrniti na Novo Zelandijo, kjer so ga obsodili na devet mesecev domačega pripora, ker je kot malezijski diplomat "nespodobno napadel mlado žensko in se podelal pred njenimi vhodnimi vrati",

ta he pa dobra
Kobalt
# 19.03.2017 ob 22:31
@fasada

se pridružujem mnenju, tudi sam namreč rad prebiram njegove nebuloze
bilzerian
# 20.03.2017 ob 12:50
@ drministr

nobena stran ne pove, kaj točno se je zgodilo. verjetno itaq kak nepomemben gostilniški pretep, pri katerem je diplomat skupil. mogoče je po tem, ko jih je dobil na nos in oko, še malo mahal s kako pištolo in grozil, potem pa pobegnil....
DrMinistr
# 20.03.2017 ob 11:17
Em...pri članku pogrešam nek bistven podatek. Kaj je bil ta incident?
fasada
# 19.03.2017 ob 22:14
#cairns
moram priznati, da vedno z veseljem prebiram tvoje komentarje, ki so ponavadi se kako res.
Kepp up the good work, kot bi rekli anglezi.
Kazalo