Bodočemu premierju Justinu Trudeauju je ves čas ob strani stala žena Sophie. Foto: Reuters
Bodočemu premierju Justinu Trudeauju je ves čas ob strani stala žena Sophie. Foto: Reuters
Stephen Harper
Harper je že priznal poraz in se umaknil kot vodja konservativcev. Foto: Reuters

Kot kažejo delni izidi, je liberalcem uspelo osvojiti več kot polovico izmed 338 parlamentarnih sedežev in bodo lahko oblikovali večinsko vlado. Na drugem mestu so konservativci Stephena Harperja z nekaj več kot 100 sedeži, kar pomeni, da bodo postali opozicijska stranka. Stranka je že priznala poraz, Harper pa je odstopil kot njen vodja.

Novi demokratski stranki Thomasa Mulcaira, ki je bila avgusta na začetku volilne kampanje v anketah na prvem mestu, se obeta položaj tretje stranke v parlamentu.

Po očetovih stopinjah
V novem kanadskem parlamentu bo 30 sedežev več, kot jih je bilo po volitvah leta 2011, ko so vladajoči konservativci osvojili 166 mandatov, Novi demokrati 166, liberalci pa 34. Druge sedeže so si razdelile tri manjše stranke, ki tudi tokrat niso doživele večjega uspeha.

Trudeaujeva stranka se je na prvo mesto v anketah prebila tik pred volitvami, na začetku dolge volilne kampanje pa je bila šele tretja za Novo demokratsko stranko in konservativci Stephena Harperja, ki se po skoraj desetih letih vodenja Kanade poslavljajo z oblasti.

43-letnemu sinu nekdanjega premierja Pierra Trudeauja, ki je Kanado od leta 1968 vodil skoraj neprekinjeno 15 let, je uspelo volivce prepričati, da njegova mladost, neizkušenost in lep videz niso pomanjkljivosti, kot so trdili politični nasprotniki.

Finančni trgi so kot vedno stavili na konservativce in kanadski dolar se je po razglasitvi zmage levosredinskih liberalcev pocenil. Harperjevi ekonomski politiki so namreč mnogi pripisali zasluge, da zadnja velika finančna kriza, skupaj z vsemi posledicami, Kanade ni hudo prizadela. Harper je med kampanjo poudarjal tudi varnostna vprašanja in strožjo politiko do priseljencev.

Umik iz vojaških intrevencij v tujini?
Trudeaujeva zmaga pomeni nekaj podobnega kot zmaga demokratov v ZDA proti republikancem in bodoči premier je že med kampanjo obljubil, da bo otoplil odnose z vlado južne sosede, ki je največja trgovinska partnerica Kanade. Pod Trudeaujem se obeta tudi sprememba kanadskega pristopa k boju proti podnebnim spremembam.

Predsedniku ZDA Baracku Obami sicer verjetno ne bo všeč Trudeaujeva obljuba, da bo Kanado umaknil iz vojaških intervencij v tujini, med drugim iz sodelovanja v zračnih napadih na Islamsko državo. Nekdanji učitelj namerava povečati humanitarno pomoč ter izboljšati odnose Kanade z ZN-om.

Trudeau, ki je po šele dveh letih vodenja stranke liberalce pripeljal na oblast, namerava doma povečati vlaganja v infrastrukturo, zmanjšati davčne obremenitve srednjega razreda in povišati davke bogatim. Porabo in zagon gospodarske rasti bo plačal z zmernim proračunskim primanjkljajem.