Spolne zlorabe deklic naj bi izvajali gruzijski pripadniki Euforja, otroke pa naj bi zlorabljali tudi francoski vojaki. Foto: EPA
Spolne zlorabe deklic naj bi izvajali gruzijski pripadniki Euforja, otroke pa naj bi zlorabljali tudi francoski vojaki. Foto: EPA

Več deklic med 14. in 16. letom starosti naj bi posilili gruzijski pripadniki Euforja, ugotavlja ZN. Sedemletna deklica in devetletni deček pa trdita, da so ju zlorabili francoski vojaki. Gre sicer za enote, ki so bile poslane v Srednjeafriško republiko, da preprečijo nasilje med krščanskimi milicami in večinsko muslimanskimi uporniki. Slednji so prevzeli oblast marca 2013, krščanske milice pa so se jim nato z orožjem uprle, poroča BBC.

Do zlorab naj bi prišlo blizu taborišča za razseljene ljudi blizu letališča glavnega mesta Bangui leta 2014, a se je za njih izvedelo šele nedavno v intervjujih otrok z ZN-ovimi uslužbenci. Visoki predstavnik ZN-a za človekove pravice Zeid Raad Al Husein je dejal, da je "izjemno pretresen" zaradi ponavljajočih se obtožb zoper mirovne enote.

V začetku januarja smo sicer poročali, da so Združeni narodi sprožili preiskavo obtožb, da so njihovi pripadniki mirovnih enot spolno zlorabili štiri deklice v Banguiju v Srednjeafriški republiki.

ZN reagiral "pomanjkljivo"
Decembra lani je neodvisni panel kritiziral ZN-ovo obravnavanje obtožb o zlorabah v Srednjeafriški republiki, ki da je bilo "resno pomanjkljivo" in naj bi predstavljalo "hud institucionalni poraz". Panel je visoke uslužbence ZN-a obtožil zlorabe pristojnosti, ker niso ukrepali zaradi dejanj, ki naj bi jih izvedli vojaki iz Francije, Ekvatorialne Gvineje in Čada.

Francija je leta 2013 v svojo nekdanjo kolonijo napotila 2.000 vojakov, odgovornosti na mirovnike ZN-a pa je začela prenašati lani, še poroča BBC. Poleg francoskih vojakov je državi še 11.000 pripadnikov misije ZN-a v Srednjeafriški republiki MINUSCA in 5.600 vojakov Afriške unije.