Mušaraf se je marca vrnil iz prostovoljnega izgona. Foto: EPA
Mušaraf se je marca vrnil iz prostovoljnega izgona. Foto: EPA

Poleg Gazija je v akciji pakistanskih vojaških enot v Rdeči mošeji 10. julija 2007 umrlo še več kot 100 ljudi. Obtožnico za umor je vložil Gazijev sin, poroča britanski BBC. Mušarafa, ki je trenutno v hišnem priporu, je protiteroristično sodišče pretekli mesec uradno obtožilo tudi krivde za smrt nekdanje pakistanske premierke Benazir Buto decembra 2007.

Mušaraf je sicer po atentatu krivdo za smrt Butove pripisal talibanom. V poročilu Združenih narodov leta 2010 pa je bilo ugotovljeno, da bi lahko oblasti napad preprečile, saj Mušarafova vlada Benazir Buto ni zagotovila zadostne varnosti. Mušaraf je takrat ob tem poročilu le zamahnil z roko in ga označil za "kup laži".

Mušaraf: Obtožbe so politično motivirane
Oblasti Mušarafa obtožujejo tudi krivde za smrt vodje uporniške skupine Baluch Navaba Akbarja Bugtija, ki je umrl leta 2006. Mušaraf zanika vse obtožbe in pravi, da so procesi proti njemu politično motivirani.

Tožilci v primeru smrti Benazir Buto so sporočili, da se bo moral zagovarjati po treh točkah obtožnice - za umor, načrtovanje umora in pomoč pri njem.

Tožilstvo je proti nekdanjemu predsedniku vložilo tudi obtožnico zaradi naklepanja zrušitve višjega sodišča leta 2007, vlada pa ga namerava obtožiti tudi izdaje. Mušaraf, ki je s predsedniškega položaja odstopil leta 2008, se je marca vrnil iz prostovoljnega izgona.

Analitiki ocenjujejo, da je obleganje mošeje leta 2007 razjezilo talibanske skrajneže, da so začeli krvavo kampanjo, v kateri so izvedli številne samomorilske napade in druge napade na vlado ter varnostne sile.