Ljudje na ulicah preventivno nosijo obrazne maske. Foto: Reuters
Ljudje na ulicah preventivno nosijo obrazne maske. Foto: Reuters

Med zadnjima dvema žrtvama mersa sta 75-letna ženska in 62-letni moški, sicer onkološka bolnika. Okužila sta se v eni največjih bolnišnic na jugu Seula, kjer so sicer odkrili največ okužb. Tam so ugotovili tudi deset od 13 novih okužb, tri nove okužbe pa so odkrili v treh različnih bolnišnicah, dve sta v središču mesta Daejeon in ena v bližini južnega predmestja Seula.

Vse okužbe z mersom so za zdaj omejene na bolnišnice, južnokorejsko ministrstvo za zdravje pa poudarja, da so vse žrtve bolehale za kakšno boleznijo, še preden so se okužile v respiratornim sindromom. Kljub temu je Južno Korejo zajela panika. Številni ljudje na cestah nosijo obrazne maske, sredstva javnega prometa redno dezinficirajo, obisk kinematografov, gledališč in športnih prireditev pa je močno upadel.

Za mers ni cepiva in ni zdravila
Mers velja za bolj smrtonosnega, a manj nalezljivega sorodnika akutnega respiratornega sindroma, sarsa, za katerim je v Aziji leta 2003 umrlo več kot sto ljudi. Za virus mers ni ne zdravila ne cepiva. Pojavil se je v več kot 20 državah, večino primerov pa so našteli v Savdski Arabiji. Južnokorejski izbruh je največji zunaj Savdske Arabije.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje je zaradi razmer v državi odpovedala obisk v ZDA, kamor naj bi odpotovala v nedeljo, v torek pa naj bi se sestala z ameriškim predsednikom Barackom Obamo.

WHO oblastem predlaga, naj spet odprejo šole
V Južno Korejo je v ponedeljek prispela tudi ekipa strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki bo pomagala preiskati izbruh in ponujala nasvete glede zajezitve. Danes so predlagali, naj južnokorejske oblasti šole, ki so jih zaprli, ponovno odprejo, saj je malo verjetno, da bi se virus širil med učenci. Oblasti so v zadnjih dneh zaprle kar 2.474 šol, med njimi tudi 22 univerz.