Medtem ko Trump nadaljuje grožnje zoper Severno Korejo, kitajski predsednik Ši poziva k vzdržanosti. Fotografija je z julijskega vrha G20 v Hamburgu. Foto: Reuters
Medtem ko Trump nadaljuje grožnje zoper Severno Korejo, kitajski predsednik Ši poziva k vzdržanosti. Fotografija je z julijskega vrha G20 v Hamburgu. Foto: Reuters
Severna Koreja
Iz Severne Koreje prihaja poročilo o več milijonih ljudi, pripravljenih, da se pridružijo vojski v boju proti ZDA. Foto: Reuters
Guam
Pjongjang grozi, da bo izstrelil rakete, ki naj bi padle v vodo okoli 30 do 40 kilometrov od Guama. Foto: Reuters
Trump zaostruje besedno vojno s Severno Korejo

Potem ko je Pjongjang zagrozil, da bo kmalu izstrelili štiri rakete, ki bi pristale nekaj deset kilometrov od ameriškega otoka Guam v Tihem oceanu, je Donald Trump večkrat zagrozil Severni Koreji z vojaškim napadom. Med drugim je namignil tudi na uporabo jedrskega orožja. V petek je še dejal, da bo ta država v "velikih, velikih težavah", če se bo kaj zgodilo Guamu.

Nato pa je dodal, da upa na miren razplet. "Nihče nima tako rad mirnih rešitev kot predsednik Trump, to vam lahko zagotovim," je po poročanju BBC-ja dejal Trump.

Pjongjang se hvali z milijoni prostovoljcev
Severna Koreja je sporočila, da je pripravljenost na priključitev vojski izrazilo 3,5 milijona prostovoljcev, ki nasprotujejo novim sankcijam ZN-a in so se pripravljeni boriti proti ZDA. Državi ima sicer približno 25 milijonov prebivalcev.

Severnokorejski časnik Rodong šinmun je tako poročal, da so prostovoljci ponudili, da se znova oziroma na novo pridružijo vojski, potem ko je severnokorejska tiskovna agencija KCNA v ponedeljek obsodila nove sankcije Združenih narodov, ki so jih uvedli zaradi novih raketnih preizkusov Severne Koreje, poroča Reuters.

Nazadnje se je večje število prostovoljcev javilo za služenje v vojski, ko je avgusta 2015 v demilitariziranem območju med Korejama eksplodirala mina. Takrat se je javil milijon prostovoljcev.

Kitajska poziva k vzdržanosti
Medtem pa je kitajski predsednik Ši Džinping tako Washington kot Pjongjang pozval, naj se izogibata "besedam in dejanjem", ki bi še povečale napetosti. Ši je po telefonu govoril s Trumpom in mu po poročanju kitajskih medijev dejal, da imajo Kitajska, sicer edina velika zaveznica Severne Koreje, in ZDA "skupen interes" glede denuklearizacije in ohranjanja miru na Korejskem polotoku.

Iz Bele hiše pa so sporočili, da se ZDA in Kitajska strinjajo, da mora Severna Koreja prenehati s "provokativnim in vse ostrejšim obnašanjem". Trump je Kitajski sicer večkrat očital, da stori premalo za zadrževanje Severne Koreje.

V petek je ameriški obrambni minister James Mattis dejal, da bi bila vojna med državama "katastrofalna". Dodal je, da diplomacija kaže rezultate. Demokratski kongresniki so medtem v petek zahtevali izredno zasedanje kongresa za sprejem zakona, ki bi predsedniku prepovedal preventivni jedrski napad na Severno Korejo.

Zaskrbljena Moskva in Berlin
Moskva je glede izmenjave groženj med Washingtonom in Pjongjangom sporočila, da jo to "zelo skrbi", zaskrbljenost pa je izrazil tudi Berlin.

Izredno srečanje političnega in varnostnega odbora EU-ja
Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Federica Mogherini je za ponedeljek sklicala izredno srečanje političnega in varnostnega odbora EU na temo Severne Koreje. Tema pogovorov bodo "možni prihodnji koraki" v zvezi s situacijo v tej državi, navaja petkovo sporočilo za javnost, objavljeno na spletni strani predstavnice.

Politični in varnostni odbor sestavljajo veleposlaniki držav članic EU-ja v Bruslju. Prva prihodnja redna seja odbora je sicer napovedana za 31. avgust.

Trump zaostruje besedno vojno s Severno Korejo