Mursijeva tiskovna konferenca. Foto: EPA
Mursijeva tiskovna konferenca. Foto: EPA
Mursijeva vlada bo prisegla še danes. Foto: EPA

Vlada premierja Hešama Kandila šteje 35 ministrov. Slovesna prisega vlade bo še danes.
Vodja vrhovnega vojaškega sveta Husein Tantavi, ki je v režimu strmoglavljenega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka kar 20 let zasedal položaj obrambnega ministra, po sestopu Mubaraka pa je začasno prevzel vodenje Egipta, tudi v novi vladi ostaja minister za obrambo. Nespremenjen ostaja tudi vrh zunanjega ministrstva, ki ga bo še naprej vodil Mohamed Kamel Amr. Na čelo notranjega ministrstva medtem stopa oseba, ki si jo je tam želela vojska, Ahmed Gamal Al Din, dosedanji namestnik notranjega ministra, odgovornega za javno varnost.
Minister za informiranje, ki ima med drugim široka pooblastila nad mediji, bo odslej Salah Abd Al Maksud iz Muslimanske bratovščine. Bratovščini pripada tudi novi minister za izobraževanje. Na položaju finančnega ministra medtem ostaja Mumtaz Al Said, čeprav je Muslimanska bratovščina ostro nasprotovala proračunu, ki ga je pripravil.
Glavni kriterij sposobnost
"Glavno načelo, glavno merilo, je bila sposobnost," je glede novega kabineta na novinarski konferenci zatrdil premier. Kot je dodal, morajo v Egiptu prenehati govoriti "oni in mi ter ta je kristjan ali kopt ali musliman". "Vse, kar vidim, so Egipčani in državljani," je poudaril Kandil, svoj nabor ministrov pa označil kot "vlado ljudstva".
Mursi je Kandila, pred tem ministra za vodne vire, za predsednika vlade imenoval prejšnji teden. Ta izbor je razočaral nekatere predsednikove sekularne zaveznike, saj naj bi bil tudi Kandil islamist, čeprav brez formalnih povezav z Muslimansko bratovščino, kateri pripada Mursi. Mediji so ugibali, da bo za premierja izbrano kakšno bolj znano ime.
Zakonodajna oblast v Egiptu je sicer še vedno v rokah vojske, ki je junija - nekaj dni preden je predsedovanje državi prevzel Mursi - razpustila parlament, v katerem so imeli večino islamisti. Razpustitev parlamenta je sledila odločitvi ustavnega sodišča, da so bile parlamentarne volitve neveljavne. Vojska prav tako še ohranja nadzor nad proračunom.