Novi premier Giuseppe Conte (desno) je prisegel pri predsedniku Sergiu Mattarelli. Foto: Reuters
Novi premier Giuseppe Conte (desno) je prisegel pri predsedniku Sergiu Mattarelli. Foto: Reuters
Luigi Di Maio in Matteo Salvini
Vodja Gibanja petih zvezd Di Maio (drugi z desne) bo prevzel ministrstvo za delo in industrijo, vodja Lige Matteo Salvini (prvi z desne) pa notranje ministrstvo. Foto: Reuters
V Italiji vendarle prisegla Contejeva vlada
Novo italijansko vlado bo le vodil Conte

53-letni pravnik Conte je tako prvič zbral svojo 18-člansko vlado. Vodja Gibanja petih zvezd Luigi Di Maio, ki je zasedel položaj ministrstva za delo socialne zadeve in gospodarski razvoj, in vodja Lige Matteo Salvini, ki je prevzel notranje ministrstvo, sta oba zasedla tudi položaj podpredsednikov.

Odhajajoči premier Paolo Gentiloni je svojemu nasledniku že predal posle. Conteju je dal zvonček, ki ga premier uporablja za naznanitev začetka seje vlade, čeprav mora nova vlada prestati še zaupnico parlamenta, o kateri naj bi glasovali v ponedeljek ali torek. V obeh domovih imata večino Liga in Gibanje.

Conte bo tako na čelu prve zahodnoevropske vlade proti esteblišmentu, katere cilji so zmanjšanje davkov, povečanje socialnih izdatkov in prenova pravil Evropske unije o proračunu in priseljevanju, poroča Reuters.

Novi premier se bo že konec prihodnjega tedna odpravil na vrh skupine G7 v Kanadi, konec meseca ga čaka še vrh Evropske unije, iz katere mu je že čestital predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je še v četrtek dejal, da bi morali Italijani več delati in biti manj koruptivni.

Putin si želi konstruktivnega sodelovanja
Čestitkam se je pridružil tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je izrazil upanje, da bo nova vlada "prispevala k razvoju konstruktivnega sodelovanja med Rusijo in Italijo". Vodilni stranki v Italiji sta tudi v koalicijskem programu zapisali, da si bosta v Bruslju prizadevali za odpravo sankcij proti Rusiji.

Conteju je čestital tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, obenem pa mu sporočil, da Evropska unija potrebuje "enotnost in solidarnost bolj kot kadar koli prej". Tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz je izrazil upanje, da bo z novo vlado v sosednji državi dobro sodeloval. Tesnejšega sodelovanja si želi predvsem na področju nezakonitih migracij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Savona namesto za gospodarstvo minister za evropske zadeve
Podpredsednika nove vlade, Di Maio in Salvini, sta dolgo usklajevala koalicijsko pogodbo in imenovanje ministrov v vlado, v kateri je tudi pet žensk.

Evroskeptičnega ekonomista Paola Savono sta namesto na položaj ministra za gospodarstvo – kar je Mattarella preprečil v strahu pred referendumom o izstopu iz evra – imenovala na položaj razmeroma tehničnega ministrstva za evropske zadeve.

Vroče gospodarsko ministrstvo je prevzel profesor ekonomije Giovanni Tria, ki ni član nobene izmed strank, prav tako pa ne zagovarja izstopa iz evrskega območja. Tria zagovarja pogajanja z Evropo in postopno uvajanje gospodarskih sprememb.

Zunanje ministrstvo bo vodil nekdanji sodnik Enzo Moavero Milanesi, ki je bil minister že v vladah Maria Montija in Enrica Lette.

Vodenje vlade prva politična izkušnja
Za novega premierja Conteja, profesorja zasebnega prava apulijskega rodu s katedro v Firencah in odvetniško pisarno v Rimu, bo vodenje vlade prva politična preizkušnja.

Mattarella je v svojem uradu pred prisego sprejel ekonomista Carla Cottarellija, ki mu je v ponedeljek podelil mandat za sestavo začasne vlade, a je nato mandat znova podelil Conteju.

V Italiji vendarle prisegla Contejeva vlada
Novo italijansko vlado bo le vodil Conte