Salman je bil dolgo let guverner Riada. Foto: Reuters
Salman je bil dolgo let guverner Riada. Foto: Reuters
Kralj Salman
Prvi nastop novega savdskega kralja je še okrepil vprašanja o njegovem zdravstvenem stanju. Širijo se govorice, da naj bi imel demenco. Foto: Reuters

Potem ko je v 90. letu starosti ponoči umrl savdski kralj Abdulah, so iz kraljeve palače sporočili, da je po smrti dosedanjega novi kralj postal Abdulahov brat, 79-letni Salman. Ta je takoj prevzel položaj in že nagovoril državljane.

"Še naprej bomo sledili pravični politiki, ki jo vodi Savdska Arabija, odkar jo je kralj Abdulaziz ustanovil in odkar so vodenje prevzeli njegovi sinovi," je v televizijskem nagovoru povedal Salman. "Arabske in muslimanske države nujno potrebujejo solidarnost in enotnost. V državi bomo nadaljevali korake za krepitev enotnosti v muslimanskih vrstah in za zaščito interesov države."

Novi kralj je obljubil nadaljevanje trenutne energetske in zunanje politike, svoje obljube pa potrdil z imenovanjem dosedanjih ministrov na ključnih položajih.

Na varnostnem področju se bo moral Salman spoprijeti z grožnjo skrajnežev Islamske države, ki so zasedli znaten del ozemlja v sosednjem Iraku in ki v savdski kraljevi družini vidijo izdajalce islama. Savdske sile sodelujejo v koalicijskih zračnih napadih na sunitsko skupino, ki potekajo pod vodstvom ZDA, kar med Savdijci ne uživa veliko podpore. Poleg tega je na jugu države ob meji z Jemnom dejavna krajevna veja Al Kaide, ki velja za eno najnevarnejših izpostav teroristične mreže.

Za zdaj še ni jasno, kako se bo novi voditelj odzval na pozive po reformah, ki jih je s počasnimi koraki začel kralj Abdulah, vendar po mnenju nekaterih kritikov te niso dovolj korenite. Dolgoročno čaka Salmana pereča težava brezposelnosti, ki je še posebej visoka med mladimi v družbi, kjer je polovica prebivalcev mlajša od 25 let.

Kljub skokovitemu padcu cen nafte v zadnje pol leta se v nasprotju z drugimi proizvajalkami nafte v Savdski Arabiji ne pričakuje resnih finančnih težav, saj tudi pri ceni 45 dolarjev za 159-litrski sod nafte kuje visoke dobičke in ohranja vodilni položaj na svetu.

Salman je s svojim nastopom še okrepil ugibanja o njegovem zdravstvenem stanju. Že dalj časa namreč krožijo govorice, da trpi za demenco, v tokratnem nastopu pa je govoril s težkim glasom, zmanjkovalo mu je sape in ga je bilo precej težko razumeti.

Salman opravil prva imenovanja
Za kronskega princa je Salman imenoval svojega polbrata Mukrina, nekdanjega vodjo državne obveščevalne službe, za namestnika kronskega princa pa 55-letnega Mohameda bin Najefa, dosedanjega ministra za notranje zadeve.

Najef je Abdulazizov vnuk in je tako prvi iz svoje generacije kraljeve družine, ki je prišel v vrsto za prestolonaslednika. Vsi dozdajšnji savdski kralji so bili Abdulazizovi sinovi.

Kralj Salman je bil od leta 2011 obrambni minister, zdaj pa je za novega obrambnega ministra imenoval svojega sina, Mohameda bin Salmana, ki bo tudi predsednik kraljevega sodišča. Za druge ministre, tudi ministra za zunanje zadeve, naftnega ministra in finančnega ministra, pa se je odločil, da bodo ostali na položajih.