Novi katalonski premier se bo zavzemal za neodvisnost Katalonije. Foto: Reuters
Novi katalonski premier se bo zavzemal za neodvisnost Katalonije. Foto: Reuters

Za njegovo izvolitev je glasovalo 70 poslancev, medtem ko jih je bilo 63 proti. Dva sta bila vzdržana.

"Začeti moramo postopek za vzpostavitev neodvisne Katalonije," je pred glasovanjem dejal župan Girone Puigdemont, ki je nasledil dosedanjega predsednika katalonske vlade Arturja Masa.

Pred glasovanjem se je odzval tudi predsednik španske vlade Mariano Rajoy. Vlada ne bo dopustila dejanj, ki bi lahko škodovala enotnosti in suverenosti Španije, je v televizijskem nagovoru dejal španski premier.

Stranke, ki se zavzemajo za neodvisnost Katalonije od Španije, so dogovor o oblikovanju nove regionalne vlade dosegle v soboto in tako preprečile ponovne volitve.

Izvolitev in dogovor o oblikovanju vlade sta prišla povsem nepričakovano, saj je bilo videti, da so se bolj ali manj vsi v Barceloni, vključno z Masom, že sprijaznili, da kompromisa ne bo in da bodo morale slediti predčasne volitve.

Na septembrskih volitvah v Kataloniji je največ glasov prejelo Masovo zavezništvo separatističnih strank, ki pa mu z 62 sedeži v 135-članskem regionalnem parlamentu ni uspelo osvojiti absolutne večine. Za to bi potrebovalo še podporo leve stranke CUP, ki pa se je pred tednom dni odločila, da nove vlade z Masom na čelu ne bo podprla.