Zadnja kriza se je začela aprila, ko je predsednik Nkurunziza napovedal potegovanje za tretji predsedniški mandat. Foto: EPA
Zadnja kriza se je začela aprila, ko je predsednik Nkurunziza napovedal potegovanje za tretji predsedniški mandat. Foto: EPA

V spopadih blizu oporišča v predelu mesta Ngagara je bilo ubitih pet napadalcev in dva vojaka, poroča Reuters, ki navaja vojaka, ki živi sicer zunaj oporišča, a je bil v stiku s kolegi znotraj njega. Napadene so bile tri vojaške postojanke, med njimi tudi višji inštitut za častnike.

V petek zgodaj zjutraj so odjeknile eksplozije in močno streljanje, strele pa je bilo slišati tudi, ko se je zdanilo. Predsednikov medijski svetovalec Willy Niyamitwe je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je opozicija poskušala napasti vojaška oporišča, a ji je spodletelo. Po njegovih besedah so bili napadi diverzija, pravi namen pa naj bi bila osvoboditev zapornikov.

Država v krizi od aprila
Nočno streljanje in posamične eksplozije so sicer običajne v Bujumburi po izbruhu krize aprila, ko je predsednik Pierre Nkurunziza napovedal potegovanje za še tretji mandat. To je opozicija označila za kršenje sporazuma, ki je leta 2005 končal državljansko vojno. Nkurunziza je zmagal na spornih volitvah julija.

Maja je bil poskus državnega udara, kot je julija dejal eden izmed generalov, ki so želeli izvesti udar, pa želi ta skupina še vedno zrušiti predsednika. Tako obstaja možnost, da revna država drsi v nove spopade. Drugi zarotniki so bili sicer ujeti in se jim bo sodilo, poroča Reuters.

Bo spopad postal etnični?
Ločnica v spopadih v Burundiju je bila do zdaj politična, zahodne in regionalne države pa se bojijo, da se bodo ob morebitnem nadaljevanju nasilja obnovili stari etnični razkoli. V 12-letni državljanski vojni v Burundiju so se uporniške skupine iz vrst večinskih Hutujev (eno je vodil tudi Nkurunziza) spopadale z vojsko, ki jo je obvladovala manjšinaTutsijev. Takšna etnična sestava je tudi v sosednji Ruandi, kjer je pred dvema desetletjema prišlo do genocida.