Mula Aktar Mohamed Mansur je na položaju vodje talibanov nasledil Mulo Omarja, ki je umrl že pred nekaj leti. Foto: EPA
Mula Aktar Mohamed Mansur je na položaju vodje talibanov nasledil Mulo Omarja, ki je umrl že pred nekaj leti. Foto: EPA
false
V regiji se širi tudi Islamska država. Foto: EPA

Mansur je bil več let namestnik nekdanjega vodje talibanov Mule Omarja, za katerega so talibani ta teden potrdili, da je mrtev že dlje časa, po podatkih afganistanske vlade več kot dve leti. Mula Omar je bil povezovalna figura in duhovni vodja upora kljub odsotnosti, poroča Reuters.

"Sovražnik nas ne more premagati, če pokažemo enotnost," je Mansur dejal v zvočnem posnetku, ki so ga talibani v soboto predali novinarjem. Zagotovil je, da bo sledil "poslanstvu" Mule Omarja. "Moramo biti potrpežljivi in poskusiti pristopiti k našim prijateljem, ki so nezadovoljni. Morali jih bomo prepričati, da se nam pridružijo," je dejal.

Mansur sicer velja za relativno zmernega in močnega zgovornika mirovnih pogovorov. V petek so talibanski poveljniki, ki so se udeležili srečanja, na katerem je bil Mansur izbran za Omarjevega naslednika, dejali, da sta Omarjev sin in brat protestno zapustila srečanje.

Islamska država kot konkurenca
Odprto nasprotovanje znotraj osrednje skupine talibanov predstavlja izziv za Mansurja. Oklevajoče poveljnike mora prepričati o mirovnih pogajanjih z afganistansko vlado v času, ko v regiji svoje lovke širi Islamska država. Tako sta prejšnji mesec dve afganistanski militantni skupini razglasili Omarja za mrtvega in prisegli zvestobo Islamski državi.

Mansur za razkol med talibani krivi "propagando sovražnika", prisegel pa je, da bo nadaljeval boj za vladavino šeriatskega prava in da bo sledil viziji Mule Omarja.

"Med borci na terenu je znan kot večji zagovornik mirovnih pogovoro kot Mula Omar in manj strog kot on," je po poročanju Guardiana dejal eden od talibanskih poveljnikov.

S talibani od začetka
Mansur, eden od ustanoviteljev talibanov, je tako Mulo Omarja kot Osamo bin Ladna poznal osebno, a se je držal v ozadju, dokler ga smrti in aretacije vidnejših borcev niso potisnile v ospredje, še piše Guardian.

Leta 2001 se je predal, a ZDA niso verjele, da se je - podobno kot drugi poveljniki, ki so se predali - prenehal bojevati, in po seriji agresivnih nočnih racijah je pobegnil v Pakistan, kjer je pomagal preoblikovati talibane kot uporniško silo.

Mansur obet za mirovna pogajanja?
Izbor Mansurja za vodjo talibanov naj bi po mnenju analitikov pomenil obet za mirovna pogajanja, če mu bo uspelo pridobiti podporo drugih frakcij.

Mansur je ob pozivu k enotnosti posvaril tudi pred pobijanjem civilistov. Po poročilu Združenih narodov, izdanem konec lanskega leta, so uporniki že drugo leto zapored odgovorni za okoli 75 odstotkov pobitih civilistov.

"V imenu džihada, ubijanje nedolžnih ljudi ni islamsko," je dejal in poudaril, da morajo pridobiti naklonjenost ljudi.