David Rohde si je skupaj s sodelavci pri NYT-ju letos maja prislužil že svojo drugo Pulitzerjevo nagrado za poročanje o Afganistanu in Pakistanu. Foto: www.nytimes.com
David Rohde si je skupaj s sodelavci pri NYT-ju letos maja prislužil že svojo drugo Pulitzerjevo nagrado za poročanje o Afganistanu in Pakistanu. Foto: www.nytimes.com
Talibani v Severnem Vaziristanu
Severni Vaziristan nikoli ni bil pod popolnim nadzorom pakistanskih oblasti, zato so si talibani in pripadniki Al Kaide tam ustvarili varna zatočišča. Foto: EPA

Davida Rohdeja so skupaj s krajevnim poročevalcem in njegovim voznikom ugrabili sredi lanskega novembra nedaleč od afganistanske prestolnice Kabul. Talibanski uporniki so ujetnike nato zadrževali v svojem oporišču v pakistanski pokrajini Severni Vaziristan ob meji z Afganistanom.

Rohdejeva žena je povedala, da sta ameriški in afganistanski novinar v petek zvečer preplezala zid utrdbe in pobegnila. Pozneje sta naletela na izvidnike pakistanske vojske, ki so ju odpeljali v svoje oporišče, od koder so ju v soboto z letalom prepeljali v ameriško vojaško oporišče Bagram pri Kabulu.

Ujeti voznik ni pobegnil z njima, saj se je odločil, da bo ostal pri ugrabiteljih in se pridružil talibanskemu gibanju.

Molk o ugrabitvi
Urednik NYT-ja Bill Keller je pojasnil, da so o ugrabitvi svojega novinarja molčali, ker ujetnikov niso hoteli spravljati v nevarnost. O naporih za njihovo izpustitev ni hotel govoriti, zanikal pa je pogajanja o odkupnini ali zamenjavi za zaprte zapornike. Prošnjo NYT-ja, da se o ugrabitvi ne poroča, so spoštovali tudi drugi mediji.

41-letni Rohde, ki je znan po svojem poročanju z nekaterih najbolj konfliktnih območij na svetu, se je v Afganistan odpravil, da bi napisal knjigo o zgodovini ameriškega posredovanja v nemirni državi. Ugrabljen je bil v afganistanski pokrajini Logar, ko se je odpravljal na pogovor s talibanskim poveljnikom.

Pulitzer za poročanje o Srebrenici
Za ameriškega novinarja pa to ni prvo ujetništvo na nevarnem območju. Med vojno v BiH-u so ga namreč ujeli srbski predstavniki in ga zadrževali deset dni. V tem času so mu odrekali spanje in ga intezivno zasliševali, saj so ga obtožili vohunjenja za zvezo Nato. Za poročanje o pokolu muslimanov v Srebrenici si je leta 1996 prislužil Pulitzerjevo nagrado.