Viktor Orban je na odprtje nove ceste v Porabju zvabil tudi slovensko premierko Bratuškovo. Foto: Twitter/@PozitivnaSlo
Viktor Orban je na odprtje nove ceste v Porabju zvabil tudi slovensko premierko Bratuškovo. Foto: Twitter/@PozitivnaSlo
Nova cesta v slovenskem Porabju

Premierja sta svečano odprla cestni odsek med vasema Verica in Gornji Senik, v katerih pretežno prebiva slovenska manjšina. Predsednika vlad sta se sestala tudi na krajšem delovnem srečanju in podpisala Izjavo o nameri o celostnem razvoju cestnih povezav Slovenije in Madžarske. Premierka Bratuškova se je srečala tudi s porabskimi župani in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem, ki so ji predstavili izzive, s katerimi se soočajo Slovenci na Madžarskem.

Gradnja dobrih sosedskih odnosov
"Današnje srečanje pomeni tudi korak naprej v sodelovanju med državama, ki je že zdaj dobro in razvejano na vseh področjih in ravneh,"
je dejala premierka in kot skupne točke obeh držav izpostavila partnerstvo v EU-ju in Natu, prizadevanja za dobre odnose s sosedi in z državami v širši regiji ter interes za poglobitev političnega in gospodarskega sodelovanja v regionalnih povezavah, kot sta Srednjeevropska pobuda in Višegrajska skupina.

Na koncu se je Bratuškova zahvalila madžarski strani za vse napore, ki jih je vložila, da je bila izgradnja ceste Gornji Senik-Verica kljub težavam dokončana, in izrazila prepričanje, da "smo danes priča novim pobudam in projektom, ki bodo tudi v prihodnje bogatili življenje Slovencev in Madžarov v Porabju ter okrepili sodelovanje obeh držav".

Plodovito delo manjšine na Madžarskem
Med konkretnimi uspehi meddržavnega sodelovanja v Porabju so izpostavili uspešen prevzem upravljanja obeh dvojezičnih osnovnih šol v Porabju, ki ga je izvedla Državna slovenska samouprava, uspešno delovanje Zveze Slovencev na Madžarskem, podaljšanje dnevnega predvajanja programa Radia Monošter, uspešno delovanje časopisa Porabje in televizijske oddaje Utrinki, dosedanjo izgradnjo za zagon projekta Razvojne agencije Vzorčna kmetija in uspešno sodelovanje manjšinskih ustanov v čezmejnih projektih, ki jih sofinancira Evropska unija.

Nova cesta v slovenskem Porabju