Tudi Hrvate je gospodarska kriza močno udarila po žepu. Foto: BoBo
Tudi Hrvate je gospodarska kriza močno udarila po žepu. Foto: BoBo

Zaradi nezmožnosti odplačevanja dolgov ima trenutno blokirane račune kar 320.000 Hrvatov.

Vse slabše gospodarske razmere na Hrvaškem - ta država je v recesiji že šesto leto zapored -, se kažejo tudi pri socialnem položaju prebivalstva. Pod pragom revščine živi 20 odstotkov ljudi, kar Hrvaško skupaj z Bolgarijo uvršča na dno Evropske unije. Za primerjavo - v Sloveniji pod pragom revščine živi 13,5 odstotka prebivalstva.

Dolg, nižji od 3.300 evrov
Zaradi nezmožnosti odplačevanja dolgov ima blokirane račune kar 320.000 Hrvatov in za del od njih, ki praktično nimajo več sredstev niti za sprotno preživetje, je vlada pripravila ukrep odpisa dolgov. Gre za ljudi, ki so bankam, komunalnim podjetjem ali telekomunikacijskim operaterjem dolžni manj kot 3.300 evrov. Teh naj bi bilo na Hrvaškem približno 60.000.

Pri bankah naj bi šlo za tiste dolžnike, ki nikakor ne morejo odplačevati posojila za stanovanje, v katerem dejansko živijo in je njihova edina nepremičnina. Javna in telekomunikacijska podjetja pa naj bi izbrisala stare dolgove, ki so nižji od 260 evrov. Za zdaj se vladnemu ukrepu upirajo operaterji mobilnih komunikacij, a tudi z njimi naj bi vlada do konca meseca dosegla dogovor.

Potrdilo, da so državljani upravičeni do odpisa dolgov, bo izdajala državna finančna agencija, ker pa v vladi pričakujejo velik naval, bodo posebne pisarne odprli v petih največjih hrvaških mestih.