Ogromna zbirka fotografij je odlična naložba za prihodnje programe obveščevalnih služb. Foto: EPA
Ogromna zbirka fotografij je odlična naložba za prihodnje programe obveščevalnih služb. Foto: EPA

Snowden je New York Timesu predal zaupne dokumente, iz katerih je razvidno, da se agencija v zadnjih letih vse bolj zanaša in uporablja to tehnologijo. Nova programska oprema namreč razvpiti agenciji omogoča, da "izkorišča poplavo fotografij v elektronski pošti, SMS-sporočilih, na družbenih omrežjih, na videokonferencah in v drugih načinih komunikacije". "Agencija tako prestreže na milijone fotografij na dan, med katerimi je tudi okoli 55.000 takšnih, ki so dovolj kakovostne za programe za prepoznavo obraza, kar predstavlja izreden, do zdaj še neizkoriščeni obveščevalni potencial," so zapisali.

Sistem za prepoznavo obraza samodejno identificira osebo na podlagi digitalne fotografije ali videa, nato pa vse informacije shrani v ogromno bazo podatkov. Tehnologija je izjemno pomembna, ni pa vedno tudi preprosta, saj se težave pojavljajo predvsem pri fotografijah slabe kakovosti ali takšnih, na katerih je obraz fotografiran s strani.

Pri časopisu še pišejo, da ni znano, koliko fotografij je NSA do zdaj že pridobila na tak način. Ameriški obveščevalci pa program zagovarjajo. "Ne bi dobro opravljali svojega dela, če ne bi stalno iskali novih načinov za našo dejavnost, ki je usmerjena v razkrivanje načrtov, ki bi škodili ZDA ali njenim zaveznikom," je dejal predstavnik agencije Vanee M. Vines in dodal: "Zakonito zbiranje podatkov o identitetah tujih državljanov NSA-ju omogoča boljše prepoznavanje in sledenje naših tarč."

Vines pa ni želel razkriti, ali ameriški uradniki na družbenih omrežjih, kot je Facebook, zbirajo tudi fotografije obrazov ameriških državljanov.