Nuša Derenda skupaj s starši male Hope upa, da se bo dekličino zdravstveno stanje popravilo. Foto: Unicef Slovenija
Nuša Derenda skupaj s starši male Hope upa, da se bo dekličino zdravstveno stanje popravilo. Foto: Unicef Slovenija

V bolnišnici jo spremljata mama Exhilda in dvomesečna sestrica Patience, obiskal jih je tudi oče. Starši so brez službe, družina živi v hudem pomanjkanju, zato oče obupano išče svojo priložnost, da bi lahko preživljal družinico.

Medtem ko Hope pridobiva težo, se njena mama uči o pomembnosti dojenja za Patience, o primerni prehrani za Hope po vrnitvi domov in o pomenu higiene za zdrav razvoj otrok.

Prvi dan Unicefove odprave v Zambijo je ekipa s pevko Nušo Derendo obiskala center za hudo podhranjene otroke. Spoznali so štiričlansko družino, v kateri starejša hčerka pri enem letu bije bitko za življenje.

Mala Patience na srečo ni podhranjena, od leto dni starejše sestrice Hope je lažja le kilogram in pol. Ko bo Hope s pomočjo Unicefovega posebnega programa terapevtskega hranjenja dosegla 5,9 kilograma (normalna teža otroka njene starosti v Sloveniji je sicer približno 10 kilogramov), se bodo lahko vsi skupaj vrnili domov.

Pri Unicefu upajo, da ji bo uspelo. Zaradi prehude podhranjenosti namreč polovici otrok, ki jih sprejmejo v center za hudo podhranjene otroke, ni več mogoče pomagati.