Na slovesnosti v spominskem parku v Hirošimi se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Na slovesnosti v spominskem parku v Hirošimi se je zbralo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Hirošima
Atomska bomba je na Hirošimo padla 6. avgusta 1945 ob 8. uri in 15 minut. Foto: EPA

V Hirošimi so se preživeli, njihovi svojci, vladni predstavniki in tuji delegati obletnice ob 8. uri in 15 minut spomnili z minuto molka, saj je ob tem času pred 68 leti eksplodirala štiri tone težka atomska bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy. Eksplodirala je na višini 567 metrov in povzročila udarni val, ki je z močjo 35 ton na kvadratni meter in s hitrostjo 440 metrov na sekundo uničil stavbe in ljudi. Do decembra leta 1945 naj bi zaradi bombe in njenih posledic umrlo približno 140.000 ljudi.

Glavni govornik na slovesnosti je bil japonski premier Šinzo Abe, ki je pred 50.000 zbranimi obljubil, da Japonska tudi v prihodnosti ne bo izdelovala, posedovala ali hranila jedrskega orožja. Tudi župan Hirošime Kazumi Matsui je dejal: "Dušam žrtev atomske bombe ponujam uteho z obljubo, da bomo storili vse, da odstranimo zlo jedrskega orožja in da dosežemo miroljuben svet." Ob tem je župan izrazil še zaskrbljenost o dogovoru japonske vlade z jedrsko velesilo Indijo o sodelovanja na področju civilne rabe jedrske energije.

Fukušima spet opozarja na jedrsko energijo
Letošnja slovesnost potekaob zavedanju posledic jedrske katastrofe v Fukušimi. Uhajanje radioaktivne vode v poškodovani jedrski elektrarni je namreč znova povečalo zaskrbljenost glede jedrske energije v državi. Abe želi več kot dve leti po eni najhujših jedrskih katastrof spet zagnati večino jedrskih reaktorjev na Japonskem, temu pa številni nasprotujejo.

"Vzhod Japonske še vedno trpi po velikem potresu in jedrski katastrofi. Prebivalci Hirošime vedo, kakšen napor pomeni obnova po jedrski katastrofi. Vlado pozivamo, naj hitro oblikuje in izvede odgovorno energetsko politiko, ki bo v ospredje postavila varnost ljudi," je ob tem povedal Matsui.

Abe si želi Japonsko kot vojaško silo
Kljub današnjim zagotovilom pa Japonce skrbijo Abejeve napovedi o spremembi mirovniške povojne ustave z željo, da bi japonske obrambne sile spremenili v polno vojaško silo, tudi zaradi ozemeljskih napetosti s Kitajsko in Južno Korejo. Prav danes bodo, recimo, predstavili največjo ladjo japonske mornarice od druge svetovne vojne. Vlada sicer trdi, da je to, da bodo slovesnosti ob obletnici in predstavitev 248-metrske ladje, helikopterske nosilke, na isti dan, naključje.