Turški premier Erdogan se je v Seulu srečal tako z Barackom Obamo kot Dmitrijem Medvedjevom, zdaj pa se je v Iran odpravil prepričevati oblasti, da naj sodelujejo z mednarodno skupnostjo. Foto: EPA
Turški premier Erdogan se je v Seulu srečal tako z Barackom Obamo kot Dmitrijem Medvedjevom, zdaj pa se je v Iran odpravil prepričevati oblasti, da naj sodelujejo z mednarodno skupnostjo. Foto: EPA

"Nadaljevanje pogovorov o iranskem jedrskem programu bo 13. aprila, kraj pa še ni določen," je povedal iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi. Gre za pogovore med Iranom in peterico stalnih članic Varnostnega sveta Združenih narodov ter Nemčijo, ki so prekinjeni od januarja lani.

Salehi je po poročanju iranskih medijev novico sporočil ob obisku turškega premierja Recepa Tayyipa Erdogana v Teheranu. Povedal je, da naj bi se o kraju nadaljevanja pogajanj dogovorili v prihodnjih dneh, se pa Iranu najboljša možnost zdi Carigrad, kjer je bil zadnji krog pogovorov.

Turčija kot posrednik med sosedi in Zahodom
Visoka zunanja predstavnica Evropske unije Catherine Ashton, ki zastopa pet stalnih članic Varnostnega sveta in Nemčijo, je sicer v torek dejala, da dogovora o času in kraju nadaljevanja pogovorov z Iranom še ni.

Iran vztraja, da je njegov jedrski program izključno miroljubne narave, medtem ko se zahodne države bojijo, da skuša Teheran pod krinko civilnega programa izdelati jedrsko orožje.

V ospredju razmere v Siriji
Turški premier Recep Tayyip Erdogan se bo med obiskom Irana pogovarjal predvsem o razmerah v Siriji. Regijski sili sta glede Sirije sicer na nasprotnih straneh; medtem ko je Teheran neomajen zaveznik sirskega režima, si Ankara prizadeva za končanje nasilja sirske vojske nad tamkajšnjimi uporniki.

Ker pa Erdogan prihaja neposredno iz Seula, kjer je v preteklih dneh prisostvoval jedrskemu vrhu, se bo pogovor vrtel tudi o spornem iranskem jedrskem programu, zaradi katerega se že več mesecev zaostrujejo razmere med Teheranom in mednarodno skupnostjo. Iran vztraja, da jedrski program razvijajajo izključno v civilne namene, pa mu predvsem Izrael in ZDA ne verjamejo in odkrito rožljajo z orožjem.