Donald Trump je o Severni Koreji govoril že med obiskom na Kitajskem, kjer je Peking pozval, naj hitro ukrepa. Po njegovih besedah lahko Kitajska ta problem reši z lahkoto in hitro. Foto: Reuters
Donald Trump je o Severni Koreji govoril že med obiskom na Kitajskem, kjer je Peking pozval, naj hitro ukrepa. Po njegovih besedah lahko Kitajska ta problem reši z lahkoto in hitro. Foto: Reuters
Ši džinping
Govor Ši Džinpinga je bil odgovor na nasprotno doktorino Donalda Trumpa. Foto: Reuters
Nestrinjanje Šija in Trumpa na zasedanju APEC
Trump: ZDA se ne bodo pustile izkoriščati

Trump je v govoru ponovil svojo doktrino najprej Amerika in napovedal, da ZDA ne bodo več dopuščale nepoštene trgovine, zaprtih trgov in kraje intelektualne trgovine: "Ne bomo več dopustili izkoriščanja ZDA. Vedno bom na prvo mesto postavil Ameriko, na enak način, kot od vseh vas v tej sobi pričakujem, da boste na prvo mesto postavili vašo državo."

Med drugim je omenil tudi Severno Korejo in dejal, da je azijsko-tihooceansko območje talec severnokorejskih "sprevrženih fantazij". "Prihodnost tega območja in njenih čudovitih ljudi ne sme biti talec diktatorjevih sprevrženih fantazij nasilnega zavojevanja in jedrskega izsiljevanja," je še povedal in regijo pozval, naj bo enotna v oceni, da je "vsak posamični korak severnokorejskega režima k še več orožja korak v vedno večjo nevarnost".

Ši: Bolj odprta in uravnotežena prosta trgovina
Na dvodnevnem vrhu Foruma za azijsko-pacifiško sodelovanje, ki se ga v Vietnamu udeležujejo najvišji politiki 21 držav članic, sta poleg predsednika ZDA, ki je tako obiskal četrto državo na prvi azijski turneji, tudi ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski Ši Džinping. Ši je v govoru Kitajsko imenoval za novega prvaka svetovne trgovine in globalizacijo označil za "nepovraten zgodovinski trend".

Kot se je še zavezal kitajski predsednik, bi morala biti filozofija proste trgovine "bolj odprta, bolj uravnotežena ter pravičnejša in v večjo korist za vse". Branil je tudi večstransko trgovino, ki po njegovih besedah revnejšim državam prinaša blaginjo: "Podpreti bi morali večstransko trgovino in prakso odprtega regionalizma, tako da bi države v razvoju imele večje koristi od mednarodne trgovine in vlaganj."

Urnika se ne skladata
V Da Nangu se Trump in Putin ne bosta posebej sestala, je povedala tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders, ki je dejala, da niso mogli uskladiti urnikov. V zraku je bilo vseskozi ugibanje, ali bo ob robu vrha prišlo tudi do dvostranskega srečanja med Putinom in Trumpom. Tako iz Moskve kot iz Washingtona so prihajali znaki, da ta možnost obstaja, čeprav je niso nikoli uradno potrdili.

Predstavnik Kremlja Jurij Ušakov je sicer v četrtek ruskim novinarjem sporočil, da srečanje bo, vendar pa da morajo še uskladiti čas in kraj srečanja. Zatem pa je ameriški državni sekretar Rex Tillerson sporočil, da ni bila sprejeta še nobena odločitev glede tega. Trump in Putin sta se sicer nazadnje srečala julija na vrhu skupine G 20 v Hamburgu. Trump je v nedeljo izjavil, da je pričakovati, da se bo srečal s Putinom, s katerim naj bi govorila o Severni Koreji. V Pekingu je tako Kitajsko kot Rusijo pozval, naj hitro ukrepata za rešitev severnokorejske jedrske krize.

Odnosi Pekinga in Washingtona na prelomni točki
V Vietnam je Trump pripotoval po končanem obisku na Kitajskem. Peking je zapustil v prepričanju, da sta s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom uredila sporna vprašanja in da se je začelo novo obdobje v odnosih med obema državama, je za Radio Slovenija poročal Uroš Lipušček. Ši je po koncu uradnih pogovorov dejal, "da so odnosi med Kitajsko in ZDA na prelomni zgodovinski točki". Trump je kitajskega predsednika označil za izjemnega človeka, prav tako pa je pozitivno ocenil tudi nedavni kitajski partijski kongres, čeprav so posebej v ameriškem kongresu in v Pentagonu še naprej zelo kritični do Pekinga.

Obisk je bil kronan s podpisom 253 milijard dolarjev vrednih pogodb, a vendarle je večina pisem o nameri. Hkrati Trump za rekordni ameriški trgovinski primanjkljaj s Kitajsko prvič ni obtožil Pekinga, ampak svoje predhodnike. Zdi se, da sta Trump in Ši sklenila nekakšno vezano trgovino. ZDA se bodo odrekle najstrožjim protekcionističnim ukrepom, Kitajska pa bo bolj odprla svoj trg za ameriške izdelke. Predsednika sta se zavzela za odpravo jedrskega orožja na Korejskem polotoku, vendar pa kitajska stran ni sprejela ameriške zahteve po popolni gospodarski zapori Pjongjanga.

Nestrinjanje Šija in Trumpa na zasedanju APEC
Trump: ZDA se ne bodo pustile izkoriščati