Obama je v Adis Abebi afriške voditelje pozval k spoštovanju državnih ustav in zajezitvi korupcije. Foto: EPA
Obama je v Adis Abebi afriške voditelje pozval k spoštovanju državnih ustav in zajezitvi korupcije. Foto: EPA
false
Obama je Etiopijo opozoril na zapiranje novinarjev in omejevanje opozicije. Foto: EPA
Obama nagovoril Afriško unijo

Ob koncu svoje 5-dnevne turneje po Afriki, v okviru katere je obiskal Kenijo in Etiopijo, je Obama v Adis Abebi na sedežu Afriške unije dejal, da mora svet opustiti svoje stereotipe o Afriki.

"Medtem ko se Afrika spreminja, sem svet pozval, naj spremeni svoj pristop do Afrike. Po pol stoletja dobe neodvisnosti je zdaj že zdavnaj čas, da se opustijo stari stereotipi o Afriki, ki jo večno pestijo konflikti in revščina," je dejal Obama, ki je kot prvi ameriški predsednik nagovoril 54-člansko Afriško unijo. Dodal je, da se mora svet zavedati izjemnega napredka Afrike.

Afrika potrebuje več trgovine, ugotavlja Obama, obenem pa je zagotovil, da ZDA krepijo gospodarske odnose s to celino. "Veliko Afričanom mi je dejalo, da si ne želijo samo pomoči, temveč trgovine, ki spodbuja njihov razvoj," je povedal ameriški predsednik.

"Rešite se raka korupcije"
V istem nagovoru je Obama Afriko pozval, naj se reši "raka korupcije", da bi zagotovila svoj nadaljnji napredek oziroma razvoj. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zatrdil, je korupcija iz afriških gospodarstev izčrpala milijarde dolarjev, ki bi jih lahko namenili za zdravstvo ali ustvarjanje delovnih mest.

Obsodil je tudi afriške voditelje, ki ne želijo predati oblasti in se oklepajo svojih položajev. Spoštovati bi morali ustave svojih držav, meni Obama. "Demokratični napredek Afrike je prav tako ogrožen, ko se voditelji ne želijo umakniti po koncu mandata," je dejal. "Nihče ne bi smel biti predsednik vse življenje," je pripomnil. "Moram biti iskren z vami. Tega preprosto ne razumem," je dejal po poročanju Al Džazire. Dodal je še, da se sam že veseli, da bo vajeti predal nasledniku.

Imenoval je predsednika Burundija Pierra Nkurunzizo, ki je kljub nemirom in protestom osvojil še tretji predsedniški mandat. "Če poskuša voditelj spremeniti pravila sredi igre, samo da bi ostal na položaju, tvega nestabilnost in konflikt, kot smo videli v Burundiju," je dejal Obama, še poroča Al Džazira.

Kritiziral nedemokratičnost, ki ZDA tudi koristi
Obama sicer nima težav s tesnim sodelovanjem s tako nedemokratičnimi voditelji. V Egiptu, pomembnem afriškem zavezniku ZDA, je tako na oblasti Abdel Fatah Al Sisi, ki je oblast v državi prevzel z vojaškim udarom pred dvema letoma.

Ameriški predsednik je še dejal, da obstaja demokracija zgolj na papirju, če novinarje zapirajo, aktivistom pa grozijo, poroča BBC. Ravno Etiopija, sicer zaveznica ZDA, izvaja obsežno represijo nad mediji, etiopske oblasti pa ob tem tudi zatirajo opozicijo in politične nasprotnike.

Obama je še dejal, da Etiopija "ne more v celoti sprostiti potenciala svojih ljudi," če zapira novinarje in omejuje legitimne opozicijske skupine. Etiopija je po številu zaprtih novinarjev v Afriki sicer le za sosednjo Eritrejo, ki velja za enega najbolj nedemokratičnih režimov na vsem svetu. Etiopske oblasti vztrajajo, da so zaprti novinarji v zaporu zaradi zločinov.

Obama nagovoril Afriško unijo