V Cartageni se je zbralo 34 voditeljev. Foto: EPA
V Cartageni se je zbralo 34 voditeljev. Foto: EPA
Cartagena
Protestniki so opozorili Obamo na nepravično izključitev Kube s srečanja ameriških voditeljev. Foto: EPA

V zgodovinskem kolumbijskem mestu Cartagena se je na dvodnevnem vrhu Organizacije ameriških držav (OAS) zbralo 34 voditeljev držav. Glavni temi srečanja sta tesnejše regionalno povezovanje in boj proti revščini.

Že prvi dan vrha se je moral ameriški predsednik otepati kritik zaradi onemogočanja udeležbe Kube na tovrstnih srečanjih, saj po mnenju ZDA komunistični otok ni demokratična država.

Gostitelj, kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos, je dejal, da bi bilo nesprejemljivo, če se Kuba ne bi mogla udeležiti prihodnjega srečanja. Skupina latinskoameriških držav, kjer je na oblasti levica, je v soboto napovedala, da se ne bodo več udeleževale vrhunskih srečanj OAS-a, če nanje ne bo povabljena Kuba.

V omenjeni skupini so združene Bolivija, Venezuela, Ekvador, Nikaragva, Antigua in Barbuda, St. Vincent ter Grenadini. Hkrati so zahtevali takojšen dvig ameriškega embarga Kube, ki velja že pol stoletja.

"Izolacija in indiferentnost sta pokazali svojo neučinkovitost. V današnjem svetu ni opravičila za takšne anahronizme," je poudaril kolumbijski predsednik Santos.

Pred začetkom vrha se je Obama udeležil gospodarskega foruma, na katerem je brazilska predsednica Dilma Roussef pozvala ZDA, naj Latinsko Ameriko obravnavajo kot enakopravno.

Obama ji je odgovoril, da se mediji pogosto osredotočajo na nesoglasja, ki včasih segajo v čas, ko se sam sploh še ni rodil. "To ni svet, v katerem danes živimo. Upam, da bomo vsi prepoznali ogromne priložnosti, ki jih imamo," je še dejal.

Agenti osramotili ZDA
Vrh v Cartageni pa je popolnoma zasenčil škandal, ki je očrnil ugled ameriške tajne službe, ki je zadolžena za varovanje Obame. Pripadniki tajne službe in vojaki, ki naj bi med vrhom skrbeli za Obamovo varnost, so namreč obtoženi vpletenosti v prostitucijo, čeprav jim poklic prepoveduje zabavo s prostitutkami.

Pohotne tajne agente je vodstvo njihove službe takoj poslalo domov in jih tudi odpustilo. Vojake, ki so bili nastanjeni v istem hotelu kot tajni agenti in so se zabavali na podoben način, so premestili v vojašnice ter jih razrešili službenih obveznosti.

Obtožbe so prišle v javnost, ker naj bi bila ena izmed prostitutk nezadovoljna z vedenjem stranke. Ker naj bi jo ameriški agent želel odsloviti brez plačila, se je obrnila na policijo.