Hollande in Obama sta odločena, da bodo s skupnimi močmi porazili skrajne skupine, med katerimi je tudi Islamska država. Foto: Reuters
Hollande in Obama sta odločena, da bodo s skupnimi močmi porazili skrajne skupine, med katerimi je tudi Islamska država. Foto: Reuters
Rusija v zračnih napadih na IS sodeluje od konca septembra. Foto: EPA
false
Islamska država je na območju med Sirijo in Irakom razglasila kalifat 29. junija lani. Foto: AP
Hollande in Obama za skupen boj proti terorizmu

Ameriški predsednik je v Beli hiši sprejel francoskega predsednika, ki nadaljuje s svojim obiskom tujih državnikov po tragičnih terorističnih napadih v Parizu. Obama je na novinarski konferenci po sestanku Hollandu v francoščini povedal, da "smo sedaj vsi Francozi" in poudaril, da Američani ves čas stojijo Francozom ob strani. "Američani stojimo ob strani našim prijateljem, v dobrem in v slabem," je povedal Obama.

Obama je zagotovil, da so Francija in ZDA popolnoma solidarne glede namere, da kaznujejo teroriste, ter da je najpomembneje, da se ne predajo strahu. "Naj ne bo nobenega dvoma, da bomo zmagali, skupine, kot je Islamska država, pa bodo izgubile," je dejal, oba predsednika pa sta sporočila, da bodo okrepili napade na Islamsko državo v Siriji in Iraku. Obama je Islamsko državo označil za "barbarsko teroristično skupino, ki s svojo morilsko ideologijo predstavlja grožnjo nam vsem." "Ne bomo je tolerirali, moramo jo uničiti. In to moramo storiti skupaj," je še dodal, Hollande pa je ob tem povedal, da ne nameravajo v Sirijo poslati kopenske vojske.

Turško mejo proti Evropi je potrebno zapreti
Hollande je povedal, da sta se sogovornika strinjala tudi o nujnosti zaprtja turške meje, saj bi tako lahko omejili vstop in gibanje ekstremistov po Evropi, Obama pa je ob tem izkoristil tudi priložnost in pozval Evropsko unijo, naj uresniči dogovor v nastajanju o delitvi informacij o letalskih potnikih z ZDA, s čimer bodo lahko storili več, da teroristom preprečijo neopaženo vstopanje v države.

Hollandov obisk Washingtona je zasenčila novica, da je Turčija sestrelila rusko vojaško letalo, ki je bombardiralo položaje skrajnežev Siriji. Hollande se sicer iz Washingtona odpravlja še v Moskvo, saj si želi, da bi Rusijo in ZDA povezal v skupen boj proti IS, kar bo zdaj morda malce bolj zapleteno.

Hollande se je v ponedeljek že sestal z britanskim premierjem Davidom Cameronom in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, v sredo ga čaka srečanje z nemško kanclerko Angelo Merkel, v četrtek z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, v nedeljo pa s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Francija okrepila svoje napade na cilje IS-ja
Medtem je francoska jedrska letalonosilka Charles de Gaulle izvedla prve napade na IS, Francija, ki je do ponedeljka uporabljala letalska oporišča v Jordaniji in Združenih arabskih emiratih, pa je okrepila zračne napade na skrajno skupino. Cilji francoskih letal so oporišča in skladišča Islamske države v Ramadi in Mosulu (Irak) in v Raki (Sirija), število letal, ki napadajo cilje IS-ja, pa je povečala na 38.

Tudi ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da bodo okrepili vojaški pritisk na IS, v soboto naj bi tako uničili 283 nelegalnih tovornjakov-cistern. ZDA so v ponedeljek med drugim izdale opozorilo ameriškim državljanom, ki potujejo po svetu, saj da teroristi IS-ja načrtujejo nove napade na javna mesta in prireditve, kje je veliko ljudi.

Predstavniki koalicije proti IS-ju za nadaljevanje sodelovanja
Predstavniki 59 od skupaj 65 držav članic Globalne koalicije proti skupini Islamska država (IS) so se na svojem petem tovrstnem plenarnem zasedanju v Washingtonu v ponedeljek zavezali, da bodo s skupnimi napori poskrbeli za uničenje IS-ja. Nagovoril jih je tudi podpredsednik ZDA Joseph Biden, ki nocoj potuje na Hrvaško, kjer se bo udeležil vrha voditeljev procesa Brdo-Brioni.

Članice je pozval, naj okrepijo napore proti IS-ju z več zračnimi napadi v Iraku in Siriji, pomagajo sosednjim državam Sirije pri zavarovanju meje, okrepijo izmenjavo informacij in obveščevalno sodelovanje, podprejo iraško vlado pri urjenju vojske in policije ter namenijo več denarja za humanitarno podporo Iračanom in Sircem.

Hollande in Obama za skupen boj proti terorizmu