Prvi preizkus debatnih sposobnosti obeh kandidatov bo potekal v Denverju. Foto: EPA
Prvi preizkus debatnih sposobnosti obeh kandidatov bo potekal v Denverju. Foto: EPA
Sodeč po vseh anketah, Obama še naprej vodi pred svojim republikanskim izzivalcem. Foto: EPA

Prvi spopad demokrata in republikanca bo potekal na univerzi Denver v Koloradu, vodil pa ga bo Jim Lehrer z javne televizije PBS. Debata bo posvečena notranji politiki s poudarkom na gospodarstvu.

Soočenje bo potekalo ob 19. uri po lokalnem času oziroma ob 3. uri v četrtek po srednjeevropskem času.

Soočenja bodo morda zadnja priložnost za Romneyja, ki je začel zaostajati v anketah tako na nacionalni ravni kot v peščici zveznih držav, ki bodo odločilnega pomena.

Prednost Obame v nacionalnih anketah sicer še vedno ni velika, mu pa podpora počasi, a vztrajno narašča vse od demokratske nacionalne konvencije v Charlottu v začetku septembra. Romneyju je hudo škodila objava posnetkov s srečanja z donatorji na Floridi, kjer je 47 odstotkov ameriških volivcev v bistvu označil za lenuhe, ki ne plačujejo davkov in čakajo na pomoč države, zato bodo po njegovih besedah volili Obamo.

Kritike zaradi zunanje politike
Obama je izpostavljen ostrejšim kritikam glede vodenja zunanje politike, posebej po napadu na ameriški konzulat v Bengaziju in nemirih v arabskem svetu zaradi v ZDA posnetega filma, ki žali preroka Mohameda. Republikanci mu očitajo, da je v zunanji politiki premehak in se preveč opravičuje za poteze ZDA.

Vendar predsednik še vedno uspešno igra na lansko zunanjepolitično karto, ko so pripadniki posebnih enot v pakistanskem Abotabadu usmrtili vodjo teroristične mreže Al Kaide Osamo bin Ladna. Obtožbe, da tak predsednik sočustvuje s teroristi, se tako pri volivcih ne primejo.

Edino vprašanje, kjer lahko Romney upa na večjo podporo, je tudi glavna tema letošnjih volitev. To je položaj ameriškega gospodarstva, ki ga dušijo visoka stopnja brezposelnosti, počasna rast in velik javni dolg. Pod Obamovim vodstvom se ZDA v štirih letih še niso povsem izkopale iz krize, Romney pa obljublja, da bo njemu uspelo.

Obama in Romney bosta imela do volitev 6. novembra še dve televizijski soočenji. Naslednje bo 16. oktobra na univerzi Hofstra v Hempsteadu v zvezni državi New York, zadnje pa 22. oktobra na univerzi Lynn v floridskem Boca Ratonu.