Države morajo na podlagi obvezujoče resolucije sprejeti ustrezno zakonodajo. Foto Reuters Foto:
Države morajo na podlagi obvezujoče resolucije sprejeti ustrezno zakonodajo. Foto Reuters Foto:
Barack Obama
Ameriški predsednik je obljubil, da ZDA ne bodo zmanjšale pritiska na borce skrajne Islamske države. Foto: Reuters
Sirija
ZDA že drugi dan obstreljujejo tudi tarče Islamske države v Siriji. Foto: Reuters
Ban Ki Mun
Generalni sekretar Združenih narodov je zbrane v Generalni skupščini spomnil na vse konflikte in kršitve človekovih pravic, ki smo jim priča v zadnjem letu. Foto: Reuters
Obama pred GS-jem o izzivih sodobnega sveta
Obama: V boju proti IS bomo vztrajali

Resolucija, ki jo je podprlo vseh 15 članic Varnostnega sveta ZN-a, poziva države članice, da preprečujejo in kaznujejo novačenje, prevoz, organizacijo in opremljanje domnevnih teroristov. Poziva članice Združenih narodov, da vsem domnevnim teroristom preprečijo prečkanje meja, da okrepijo nadzor meja in da pozorneje preverjajo potne liste oz. dokumente.

Barack Obama je predtem v svojem skoraj 40 minut dolgem govoru na splošni razpravi v Generalni skupščini Združenih narodov je ameriški predsednik najdlje govoril o napadih na cilje Islamske države, ki jih ZDA že nekaj tednov izvajajo v Iraku, v torek pa so napade začele tudi v Siriji. Obljubil je, da bodo s pritiskom na islamske skrajneže nadaljevali, saj je "Islamsko državo treba uničiti".

Svetovne države je pozval, naj se pridružijo koaliciji pod vodstvom ZDA. "Edini jezik, ki ga razumejo morilci, je jezik sile. Zato bodo ZDA delovale s široko koalicijo, da uničijo to mrežo smrti," je dejal Obama. "Ne bomo podlegli grožnjam," je še povedal ameriški predsednik in tiste, ki so se pridružili ekstremistični skupini v Iraku in Siriji pozval, naj "zapustijo bojišče, dokler je še čas".

Dodal je še, da ZDA ne nameravajo zavzeti nobene države, da pa bodo pomagale Sircem in Iračanom v boju za svoje skupnosti. Obama je dejal še, da je treba najti miroljubno rešitev tri leta trajajoče sirske državljanske vojne in da Bližnji vzhod potrebuje širši mir. "Čas je za širša poganjanja, kjer bodo velike sile neposredno, pošteno in miroljubno naslovile svoje razlike za pogajalsko mizo, ne z orožjem," je še povedal predsednik.

"Če bo Rusija pripravljena na sodelovanje, smo tudi mi"
Predsednik Obama se je v svojem govoru dotaknil tudi napetih razmer v Ukrajini in dejal, da bodo ZDA, če bo Rusija stopila na pot miru in diplomacije, umaknile svoje sankcije proti tej državi. Dodal je še, da bi bile v tem primeru ZDA pripravljene na diplomacijo, ki je v preteklosti že pokazala svoje sadove pri zmanjšanju ameriških in ruskih jedrskih konic in prepričala Sirijo, da se je odpovedala kemičnemu orožju. "To je sodelovanje, na katerega smo pripravljeni, če Rusija spremeni svojo pot," je povedal.

Dotaknil se je tudi izraelsko-palestinskega konflikta in dejal, da je nasilje v regiji številne Izraelce privabilo k temu, da bi opustili zahtevna mirovna pogajanja. "A bodimo jasni: status quo na Zahodnem bregu in v Gazi ni vzdržen. Ne moremo si privoščiti, da bi se umaknili od vseh prizadevanj za mir," je povedal Obama.

Iran pozval, naj izkoristi priložnost
Predsednik Obama je govoril tudi o Iranu in dejal, da še vedno obstaja možnost sklenitve dogovora med Teheranom in svetovnimi velesilami, ki bi odpravil vse razlike glede iranskega jedrskega programa. "Moje sporočilo voditeljem in ljudem Irana je preprosto - ne spustite iz rok priložnosti za jedrski dogovor, ki bi upošteval vaše energetske potrebe in svet pomiril, da je vaš jedrski program miroljuben."

Vse države sveta je Obama pozval, naj se po vseh svojih močeh in s konkretnimi rešitvami bojujejo proti izbruhu ebole v Zahodni Afriki, azijske in pacifiške države pa je - brez omembe Kitajske - pozval, naj rešijo nasprotja v regiji na miroljuben način in v skladu z mednarodnim pravom.

Splošna razprava v Generalni skupščini v znamenju konfliktov
V New Yorku se bo danes začela splošna razprava voditeljev držav članic ZN-a ob odprtju 69. zasedanja Generalne skupščine ZN-a, ki bo posvečena predvsem razvojnim vprašanjem in boju proti podnebnim spremembam. Slovensko delegacijo vodi predsednik Borut Pahor, ki bo v ZN-u govoril v petek.

V New Yorku se je ob odprtju 69. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov začela splošna razprava voditeljev držav članic organizacije. Največ pozornosti bodo voditelji namenili trenutnim svetovnim krizam - Ukrajini, Iraku in Siriji z Islamsko državo, Iranu in njegovemu jedrskemu programu, palestinsko-izraelskemu konfliktu, razvojnim vprašanjem in boju proti podnebnim spremembam.

Splošno razpravo sta začela predsednik 69. zasedanja Generalne skupščine Sam Kutesa in generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun, nato pa sta v skladu s tradicijo nastopila brazilska predsednica Dilma Rousseff in ameriški predsednik Barack Obama, ki bo vodil tudi posebno odprto zasedanje Varnostnega sveta ZN-a o grožnji terorizma oz. Islamski državi.

Ban Ki Mun: To je bilo grozljivo leto
Ban Ki Mun je ob odprtju razprave dejal, da so po vsem svetu napadene človekove pravice. "Od bomb v sodih do obglavljenj, od namernega stradanja civilistov do napadov na bolnišnice, zavetišča ZN-a in humanitarne konvoje - človekove pravice in vladavina prava so napadene," je povedal Ban in se sprehodil skozi dolg seznam kriznih žarišč - od "novih skrajnosti barbarstva", ki jih izvajajo džihadisti v Siriji in Iraku, do vojne v Gazi, konflikta v Ukrajini in kaosa v Libiji, prek kriz v Južnem Sudanu in Srednjeafriški republiki, do smrtonosne epidemije ebole v zahodni Afriki.

"To je bilo grozljivo leto. V tem letu se je obzorje zmračilo," je povedal Ban in dodal: "Duhovi hladne vojne so se vrnili in nas preganjajo. Priča smo bili, kako je velik del arabske pomladi zašel na grdo napačno pot. Opozorilo svetu 'pripnite si varnostne pasove' sveti. Turbulence preizkušajo večstranski sistem, državne institucije in življenja ljudi," je še povedal.

Obama pred GS-jem o izzivih sodobnega sveta
Obama: V boju proti IS bomo vztrajali