Barack Obama je na tiskovni konferenci pojasnil svoje videnje demokratskega poraza, nato pa je odgovarjal na vprašanja novinarjev. Foto: Reuters
Barack Obama je na tiskovni konferenci pojasnil svoje videnje demokratskega poraza, nato pa je odgovarjal na vprašanja novinarjev. Foto: Reuters
Barack Obama
"Zabavam se, to bi morali početi večkrat," je predsednik Obama dejal novinarjem, ki so se zbrali v Beli hiši. Foto: Reuters
Ameriški kongres povsem v rokah republikancev
Kongres v rokah republikancev
Studio ob 17h: Po volitvah v ZDA

Ameriški predsednik se je na tiskovni konferenci odzval na poraz demokratov na vmesnih kongresnih volitvah, kjer so republikanci dobili večino tako v predstavniškem domu kot v senatu. To zdaj pomeni, da bo moral predsednik Obama v zadnjih dveh letih svojega mandata še tesneje sodelovati z republikanci, da bo lahko sprejemal zakone in vladal državi.

"Treba je najti skupne točke med republikanci in demokrati"
Obama je dejal, da si bo v prihodnjih mesecih prizadeval za uresničitev idej, ki jih podpirajo tako republikanci kot demokrati, to pa je ustvarjanje novih delovnih mest, krepitev izvoza in podpora mladim. "Idej ne bom meril po tem, ali pridejo od demokratov ali od republikancev, ampak če delujejo za Američane," je povedal Obama in dodal, da je treba najti skupne točke med republikanci in demokrati, ter da si bo prizadeval za izboljšanje razmer za vse Američane, ne za svoje ambicije.

"Smo veliko več kot le združenje rdečih in modrih držav," je dejal Obama in dejal, da si obe stranki ves čas prizadevata za nova delovna mesta, ki bi pomagala okrevanju gospodarstva. "Vztrajati moramo, vse dokler vsak Američan ne bo imel občutka, da se okrevanje gospodarstva pozna tam, kjer je zanj najpomembneje: v njegovem življenju," je povedal predsednik, ki je sicer uspel doseči, da ameriško gospodarstvo raste in brezposelnost upada, a so ga volivci vseeno kaznovali in več podpore namenili republikancem.

Obama je dejal, da je eno izmed sporočil volitev tudi to, da si Američani želijo narediti konec zastoju v kongresu, in napovedal, da bo že v petek v Beli hiši gostil predstavnike republikanske stranke, pa tudi demokratske predstavnike, s katerimi bodo skušali najti skupno pot za naprej.

Brez večjih sprememb pri Obamacaru
Na tiskovni konferenci se je Obama dotaknil tudi propadle emigrantske reforme, za katero je povedal, da si želi še do konca leta sprejeti izvršilne ukrepe, kongres pa je spodbudil, naj sprejme celovit zakon, ki bi sledil njegovim dejanjem. "Česar ne bom naredil, je, da ne bom čakal," je povedal Obama. Glede zdravstvene reforme, ki je edina večja stvar, ki jo je Obamova administracija izpeljala, je dejal, da je odprt za nekatere odgovorne spremembe, da bo Obamacare delovala še bolje, a da ne bo sprejel sprememb, ki bi oslabile ali izničile zakon.

Nov mandat za posredovanje proti IS-ju?
Predsednik Obama se je dotaknil tudi Islamske države in ameriškega posredovanja v Siriji in Iraku. Napovedal je, da bo v kongresu že v petek iskal podporo za novi val vojaškega posredovanja proti Islamski državi, s katerim bi odgovorili na nove grožnje v regiji. Dejal je, da namen ZDA v Siriji ni rešiti celotnega konflikta, ampak osamiti območja, kjer deluje Islamska država.

Glede jedrskih pogajanj z Iranom pa je Obama povedal, da še vedno ni povsem jasno, če bodo zahodne države uspele doseči dogovor s Teheranom, a naj bi bilo to znano v prihodnjih treh ali štirih tednih. "Obstaja dolga tradicija nezaupanja med našima državama," je dejal Obama, a ob tem dejal, da so ostre sankcije Iran le prisilile v pogajanja, ki so bila konstruktivna, mednarodno zavezništvo pa enotno in trdno.

Ameriški kongres povsem v rokah republikancev
Kongres v rokah republikancev
Studio ob 17h: Po volitvah v ZDA